Orienteerujad tegid Euroopa meistrivõistlustel tegusid

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Tšehhis Jesenikis lõppenud orienteerumise Euroopa meistrivõistlustel kuulusid Eesti koondisesse Järvamaa orienteerumisklubi JOKA naissportlased Evely Kaasiku ja Sigrid Ruul. Mõlemad tegid Euroopa tippkonkurentsis tublid võistlusstardid ja kahe peale saavutati Euroopas kaks esikümne kohta ning jõuti kolmel korral EMi finaaljooksu.

 

Orienteerumise Euroopa meistrivõistluste programm on ülitihe. Üheksa päeva jooksul on programmis koos eeljooksudega kaheksa võistlusstarti. Vaid üksiku sportlased võtavad ette täisprogrammi läbimise. Eesti koondislastest tegid seda Evely Kaasiku ja Kenny Kivikas.

Euroopa meistrivõistluste programm algas sprintidega ja avaalal sprindi teatejooksus, kus võistkonda kuulub 2 naist ja 2 meest, jooksis Evely Kaasiku Eesti võistkonnas viimast vahetust. Võistkonnakaaslaste hea jooks võimaldas tal ankruetpile asuda kümnendana. Kindla ja stabiilse jooksuga mõõdus ta veel ka Austriast ja kuna Rootsi tühistati KP vahelejätmise eest, siis lõpetas Eesti võistluse kõrge 8. kohaga. See oli esimene kord, kui Eesti rahvusvahelistel tiitlivõistlustel sprinditeates esikümnesse jõudis.

Kohe sprinditeatel järgneval päeval ootas sportlasi ees raske sprindijooksude päev, mil ennelõunal toimusid sprindi eeljooksud, milledest parimad pääsesid jooksma õhtusesse finaaljooksu. Sprindi eeljookse oli kolm ja neist igaühest pääses õhtusesse finaali 17 kiiremat. Mõlemal Järvamaa naisjooksjal õnnestus eeljooksu sõel edukalt läbida ja jõuda õhtusesse medalijooksu. Sprindi finaal peeti Jeseniki linna mägisel nõlvaosal, kus 3,0 km ja 18 KP-ga rajale jagus 115 tõusumeetrit. Mõlemad meie jooksjad olid finaalis enda hinnangul hädas orienteerumistehnilise sooritusega ja ei suutnud tehisaedade virvarris leida head jooksult kaardilugemise rütmi, mistõttu tuli teha seisakuid, et suuta kaardilt välja lugeda mõistlikud teevalikud. Sprindi kuldmedali võitis šveitslanna Judith Wyder ajaga 14.23. Evely Kaasiku saavutas 36. koha ja Sigrid Ruul 49. koha.

Järgmisena kavas olnud tavaraja võistlus toimus Jeseniki ümbruse mäesuusakeskuste radadega palistatud nõlvadel ja olid just füüsiliselt väga rasked ning pakkusid meile harjumatuid keskmäestikele omaseid teevalikuid. Lisaks olid rajameistri selgelt üle hinnanud sportlaste sooritusvõime ja võitjate ajad läksid ligi 10 minutit pikemaks reeglites kehtestatust. Evely Kaasikule oli see neljandaks järjestikuseks võistlusstardiks ja seekord jäi 6,4 km , 12 KP ja 265 tõusumeetriga rajal 17 sekundit finaalikohast puudu. Evely enda sõnul jäi see eelkõige ikkagi orienteerumise enesekindluse ja korrektse orienteerumissoorituse taha.

Nüüd lõpuks oli võistlejail võimalus puhkepäevaks, misjärel jätkus lühiraja ja teatejooksudega Lühiraja eeljooksudes olid taas mõlemad Järvamaa võistlejad stardis. Suhteliselt tiheda, kivise ja halva nähtavusega metsas põrusid mõnedki favoriidid. Ka meie jooksjad ei suutnud vigu vältida. Evely Kaasiku tegi kohe raja alguses 1,5 minutilise vea ja langes 26-ndaks, ent jätkas võitlust finaalikoha eest ja tõusiski raja teise poolega järjest kõrgemale ning lõpetas finaalipääsuks vajaliku 17. kohaga. Sigrid Ruulile jäi finaaliuks seekord siiski suletuks.

Lühiraja finaaljooksu 5,0 km ja 21 KP-ga rajale teisena startinuna püüdis Evely Kaasiku juba teises kontrollpunktis eesjooksja kinni ja oli seejärel kogu järgneva raja esmaläbijaks. Orienteerumisspordis tähendab see veidi ebasoodsamat olukorda võrreldes tagapool startijatega, sest eesjooksjatest jäävad maastikule siiki jäljed, mis aitavad kiiremini otsusi teha ja situatsiooni tabada. Evelyl õnnestus pea kogu distantsi vältel orienteerumissooritus kontrolli all hoida, kuid sisse lipsas siiski paar väikest viga. Lõpptulemusena saavutas Evely Kaasiku Euroopa MV 35.koha, mis oli arvestades stardipositsiooni ja võistlussooritus siiski õnnestumine ning tema senine parim individuaaltulemus orienteerumisjooksu EMil. Evely enda kommentaar oli, et : Mu eesmärk oli hoida kogu rada orineteerumine kontrolli all ja hoiduda suurtest vigadest. Natukene pudistasin, kuid midagi drastilist ei juhtunud ning sain juurde kuhjaga enesekindlust." Teine Eesti naisjooksja finaalis Marianne Haug saavutas 48. koha. Võitis rootslanna Tove Alexandersson.

Viimase alana joosti EMil teatejookse. Vastavalt reeglitele on igal riigil võimalus välja panna 2 võistkonda ja Järvamaa orienteerujaist kuulus Evely Kaasiku Eesti esindusvõistkonda ning Sigrid Ruul Eesti teise võistkonda. Eesti esindusvõistkond alustas 28 naiskonna seas teatejooksu hästi ja avavahetuses jõudis Annika Rihma teatevahetusse küll paariminutilise kaotusega, aga samas igati heal positsioonil esikümne piirimail ja veelgi olulisem, et võistkond oli heal positsioonil teises juhtgrupis. Järvalanna Evely Kaasiku jooksis kindlalt koondisekaaslase poolt väljajoostud positsioonil. Vaatamata ühele ebaõnnestunud kontrollpunkti läbimisele, millega kaasnes ligi poolteise minutiline ajaline kaotus, andis ta teate üle endisel positsioonil. Viimases vahetuses tuli veel juunioride vanuseklassi kuuluval Marianne Haugil küll Norra ankrunaine endast mõõda lasta, aga siiski lõpetas Eesti naiskond teatejooksu hinnatava 8. kohaga. Eesti teine naiskond lõpetas 22. kohal. Eesti meeskond Timo Sild, Lauri Sild ja Kenny Kivikas saavutas 10. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles