Järvamaa koolilõpetajad teenisid välja rekordkullasaagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldmedalistid Helerin Kristal (vasakul) Paide ühisgümnaasiumist ja Marin Merisalu Paide gümnaasiumist maandasid eile eksamipingeid tehisjärve ääres, kus peale südasuvesooja nakatasid neid rõõmsa meeleoluga ka suplejad.
Kuldmedalistid Helerin Kristal (vasakul) Paide ühisgümnaasiumist ja Marin Merisalu Paide gümnaasiumist maandasid eile eksamipingeid tehisjärve ääres, kus peale südasuvesooja nakatasid neid rõõmsa meeleoluga ka suplejad. Foto: Dmitri Kotjuh

Tänavu lõpetab Järvamaal gümnaasiumi kuld- või hõbemedaliga 16 õpilast. Kuni üheksa õpilast neljast koolist pretendeerib kuldmedalile, mida on ligi poole rohkem, kui on olnud eelmiste aastate kullasaak.

Kõige rohkem kuldmedaliga lõpetajaid tuleb tänavu Paide gümnaasiumist: Kaarel Siimut, Helin Kikerpill, Marin Merisalu ja Eliis Õunapuu. Paide ühisgümnaasiumis õppisid kullavääriliselt Geili Kruusimaa ja Helerin Kristal ning Aravete keskkoolis Enel Tubin.

Türi ühisgümnaasiumi direktor Ellu Rusi andis teada, et kuldmedalikandidaate on neil kaks: Pille-Riin Kaaver ja Selena Jõesuu. «Kas õpilasele omistatakse kuld- või hõbemedal, selgub täpsemalt esmaspäeval õppenõukogu istungil,» sõnas ta.

Hõbemedaliga lõpetavad Paide gümnaasiumi Dianne Aalde, Kaisa Eslas, Liis Sepandi ja Henri Vilmre ning Paide ühisgümnaasiumi Sigrit Lausvee, Hele-Riin Raba ja Agnes Sassiad.

Paide ühisgümnaasiumi abiturient Geili Kruusimaa oli esialgu kindel, et kuldmedalit ei tule. Et eksamitulemustel on medali saamise juures tähtis roll, oli Geili üsna kindel, et modellitööga seotud reisimiste tõttu ei soorita tema neid küllalt hästi.

Ühel koolipäeval aga andis õppealajuhataja Marje Tänav Geilile teada, et kuldmedal on teda ootamas. «See tuli väga suure üllatusena. Sain aru, et sellist võimalust ei tohi käest lasta ja tuleb pingutada,» ütles ta.

Kuldmedal ei ärgita aga Geilit sügisel ülikooli astuma, sest erialavalik ja tulevikuplaanid on veel ebakindlad. Esialgu kavatseb Geili võtta aasta vabaks, tegeleda modellindusega, reisida, õppida uusi kultuure ja inimesi tundma. «Ehk elu näitab mulle, mida tegema peaksin,» lisas ta.

Paide gümnaasiumi lõpetav Eliis Õunapuu ütles, et ei osanud gümnaasiumi astudes lootagi, et XII klass õnnestub lõpetada kuldmedaliga. Kui Eliis oli lõpetanud X klassi ainult viitega, seadis ta kuldmedali endale sihiks, mille poole gümnaasiumi lõpuni püüelda.

Eliisil on soov edasi õppida Tartu Ülikoolis. Ülikooli sisseastumisel annab kuldmedal talle tõepoolest suure eelise: mistahes erialale kandideerides lisaks kolm konkursipunkti. Eliis oma erialavalikus veel kindel pole, kuid mõte liigub informaatika ümber.

Eliisi meelest oli medalini jõudmisel kõige keerulisem püsida motiveerituna ja olla hea õppur ka neis ainetes, mis pakkusid vähem huvi. «Igas aines parima tulemuse saamine nõudis palju aega ja pingutusi, aga motivatsioon oli õnneks sedavõrd tugev, et takistused said seljatatud,» ütles ta.

Aravete keskkooli direktor Andy Tilk sõnas, et kuldmedaliga lõpetanute hulk sõltub suuresti aastakäikudest. «Mõni aastakäik on tugevam kui teine. Selline ühtne joon statistikas puudub, mistõttu on raske prognoosida, kas ka järgmisel aastal samasugune kuldmedalite saak tulla võiks,» lausus ta.

Tilk lisas, et Aravete kooli näitel on medalite hulk pigem vähenenud, sest ka lõpetajaid on vähemaks jäänud. «Kõik sõltub õpilastest endist. Tugevaid ja motiveeritud õpilastega klasse, kelle hulgas oleks medalilootust, muidugi on,» ütles ta.

MEDALIGA LÕPETANUID

2011/2012

Kuldmedal – 4

Hõbemedal – 8

2012/2013

Kuldmedal – 4

Hõbemedal – 9

2013/2014

Kuldmedal – 3

Hõbemedal – 7

2014/2015

Kuldmedal – 4

Hõbemedal – 2

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles