Paide kiriku ennistus jõuab lõppjärku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Wieselandi konservaatorid-restauraatorid Alvar Aasmaa (vasakul) ja Toomas Aasmaa uudistavad Paide kirikut kui oma selle suve tööprojekti.
OÜ Wieselandi konservaatorid-restauraatorid Alvar Aasmaa (vasakul) ja Toomas Aasmaa uudistavad Paide kirikut kui oma selle suve tööprojekti. Foto: Dmitri Kotjuh

Kuigi Paide Püha Risti kirik on rohkem kui kümne aasta vältel läbinud põhjaliku uuenduskuuri, pole renoveerimine kaugeltki lõppenud. Sel suvel on jõudnud kätte ennistuse viimane järk – välisviimistlus, mistõttu on kiriku torn ümbritsetud tellingutest.

EELK Paide Püha Risti koguduse liige Andres Jalak andis teada, et tööd on küllalt mahukad nii ehituslikult kui ka rahaliselt, mistõttu saab uue väljanägemise vaid kiriku kellatorn. «Muuseas, Paide kirik on ainuke sellise plaanilahendusega kirik Eestis, tavaliselt asetsevad kellatornid ikka ühes otsas,» ütles ta.

Jalaka selgitusel eemaldavad konservaatorid-restauraatorid tornilt vana, pudeneva krohvi ning krohvivad ja värvivad selle uuesti üle. Tööde lõpp on plaanitud hiljemalt septembri alguseks. «Et linna 725. sünnipäeva pidustustel oleks võimalik kirikusse peauksest sisse astuda, kartmata langevaid krohvitükke,» ütles ta. «Siis saame näha, milliseks kujuneb kogu kiriku välimus paari aasta pärast, kui ka löövidel on samalaadsed tööd tehtud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles