Lilleamplipart haudus välja kümmekond poega

Silvi Lukjanov
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi ja Särevere vahelise kergliiklustee lilleamplisse pesa teinud parti tervitama läinud Arvi Hechtile vaatas eelmisel neljapäeval sealt vastu kümmekond parditibu.
Türi ja Särevere vahelise kergliiklustee lilleamplisse pesa teinud parti tervitama läinud Arvi Hechtile vaatas eelmisel neljapäeval sealt vastu kümmekond parditibu. Foto: Arvi Hecht

Türi ja Särevere vahelise kergliiklustee sillal rippuvasse lilleamplisse pesa teinud sinikaelpart haudus välja üheksa poega, keda kohalikud loodavad peagi jõel sulistamas näha.

Tuulte meelevallas rippuvasse lilleamplisse pesa teinud pardi suurpäev oli eelmine neljapäev. Siis nägi säreverelane Arvi Hecht hommikul tööle minnes harjumuspäraselt parti tervitades pesas rohkem liikumist. «Vastu vaatas mulle pardi­mamma asemel kohe hulgi poegi. Küll oli ilus vaatepilt!» lausus ta.

Kalamehena turgatas Hechti pähe mõte pardipoegadest foto teha, et nagu heast saagist või nii. Nii läkski ta koju tagasi aparaadi järele ja võttis pardipojad üles.

Töölt naastes nägi Hecht juba tühja pesa.

Türi Halduse lillekastja Rein Heinla sõnas, et käis ka eelmise neljapäeva õhtupoole vaatamas, kuidas pardil läheb, sest lilled amplis ootasid väljavahetamist. Selle tööga tahtsid haljastajad üksmeelselt viivitada seni, kuni pardipojad on koorunud. «Pesa oli juba tühi, kuid sillal samal ajal olnud kohalik mees teadis öelda, et kõik läks pardil kenasti. Oli siin lilleampli läheduses jões poegi kutsudes  prääksunud ja tiirutanud seni, kuni kõik vette sulpsasid. Üheksa tükki oli see mees neid kokku lugenud,» teadis  Heinla öelda. «Üks poegadest oli esmalt betoonpostile kukkunud, kuid sellegi prääksus part ikka vette ära, maha ei jätnud kedagi.»

Heinla lisas, et järgmisel päeval, ehk siis eelmisel reedel vahetasid nad amplites peaaegu päev otsa lilli, kuid ei märganud parti poegadega kuskil toimetamas.

Kuigi ka Arvi Hecht pole pardiperet rohkem kohanud, kuigi kasutab kergliiklustee silda nii tööle minekul kui ka sealt tulekul, usub ta, et nendega on kõik korras. Kui inimesed mõistsid pesal istuvat parti vaid vaadata, ehk ei tee nad Hechti ütlust mööda liiga ka poegadele. «Küll nad kõik elus ja terved on ning püsivad siin läheduses jõeääre kõrges rohus, kasvavad veidi ja küll me varsti neid vee peal näeme,» lausus ta.

Sama meelt oli ka Rein Heinla. Pardipesa on ta lilleamplis näinud ka eelmistel aastatel, see polnud talle uudis, kuid uudis oleks näha oma silmaga parti koos poegadega jõel ujumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles