Fotod: mis masin see veel on? (1)

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Türi valla Ollepa külamees oma isetehtud masinaga rahvaüritusele sõidab, on uudistajaid palju. Õigustatult, sest sellist hobuniiduki, traktori ja mootorratta hübriidi ei näe liiklemas just iga päev.

Türi valla Ollepa küla jaanitulele omatehtud masinaga tulnud Kalev Meerbach sõnas, et tegi vanarauda viimisest päästetud masina korda selle originaalse välimuse pärast. „Masina ehitas üks soos talu pidanud talumees, kes tegi sellel oma elu ajal kõik talumajapidamises traktoriga tehtavad tööd. Niitis, kaarutas ja vedas kivid,“ teadis ta.

Pärast mehe manala teele minekut ootas rauakolakat ees vanarauda viimine, Meerbachi meelest oli masin enamat väärt ja taastas selle sõidukõlbulikuks. „Kutsun teda nüüd murumöllariks ja tegin korda, et oleks hea endal vaadata, põnev sõita ja teistelegi näidata. Tundub, et uudistajaid jagub, sest sellist hobuniiduki, traktori ja mootorratta hübriidi ei näe liiklemas just iga päev,“ lausus ta.

Käivitusmootoriga sõitval murumöllaril on hobuniiduki tagasild, saksa traktori esisild ja sõiduauto rehvid. Et külast on müüdud kõik lehmad, sai ühest järelejäänud piimatünnist masinale radiaator.  „Bensu rüüpab nagu vana loom ja radiaator ka veits auklik, kuid muidu täitsa tõsine masin, mitte mingi niisama pill,“ tõdes Meerbach. Muheda jutuga mees lisas külameestele selgituseks, et mootorratta kaheksaliitrisest bensiinipaagist ei piisanud külaplatsile sõitmiseks, vahepeal tuli tankida. Mehe talukohast Ollepa külaplatsile on ligi 300 meetrit. „Päris põnev pill, millega väga tihti just ei sõida. Läheb kulukaks, „ sõnas ta.

Et uudistajaid isetehtud masina ümber jagus nii sellele, kui on olnud ka varasematel üritustel, siis ei tasu Meerbachi meelest teda ainult endale hoida. „Arendan murumöllari veel originaalsemaks, et ta siis lõpuks Järva-Jaani vanatehnika varjupaika anda, sest kunst kuulub ju rahvale,“ lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles