Ettevõtjad koostavad varuplaane

Tiit Reinberg
, Järva Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viking Window juhatuse liige Toomas Agasild loodab, et segadus Suurbritannias vaibub, ettevõtjad julgevad jälle investeerida ning inimesed oma kodudes uksi ja aknaid vahetada.
Viking Window juhatuse liige Toomas Agasild loodab, et segadus Suurbritannias vaibub, ettevõtjad julgevad jälle investeerida ning inimesed oma kodudes uksi ja aknaid vahetada. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Järvamaa ettevõtted, kes müüvad suure osa oma toodangust Suur­britanniasse, koostavad varuplaane ja ootavad, et selgusetu aeg läheks võimalikult kiiresti mööda.

Puitaknaid ja -uksi valmistava Viking Window juhatuse liige Toomas Agasild ütles, et nende ekspordist läheb saareriiki viiendik, seetõttu puudutab Brexit neid otseselt. «Eelmine kriis on meil veel selgelt meeles ja seetõttu koostame juba varuplaane,» sõnas ta.

Agasild pidas kõige tähtsamaks, et lähiajal saaks selgeks, mida tulevik toob, kas Suur­britannia ikka astub Euroopa Liidust välja ja millal. «Ootame stabiilsust,» lisas ta.

Et referendumi tagajärjel on Inglise naela kurss kukkunud, tähendab see, et euroalas valminud kaup kallineb ja inimeste ostujõud kahaneb.

Agasild ütles, et nemad arveldavad brittidega eurodes, kuid mitte seetõttu, et oleksid lepinguid sõlmides osanud  Brexiti tulemust ette näha.

Naela kursist tähtsamaks peab Agasild siiski ebakindla olukorra möödumist, sest ärevatel aegadel ei julge ettevõtjad investeerida ja uusi hooneid ehitada ning inimesed võivad oma kodudes remonti, sealhulgas aknavahetust edasi lükata.

Metallmööblit tootva Jalaxi juhatuse liige Peeter Allik ütles, et Suurbritannia moodustab nende ekspordist umbes 15 protsenti, mis  rahas tähendab aastas üle miljoni euro.

Ka Allik selgitas, et kui naela kurss kukub kümme protsenti, tähendab see, nende toodang läheb saareriigi elanikele kallimaks. Jalax ekspordib Suur­britanniasse haiglavoodeid. Et neid ostetakse haiglatesse ja hooldekodudesse riigi rahaga, siis kiiret kukkumist pole karta. «Kuna elanikkond ka järjest vananeb, siis ei tohiks nende toodete nõudlus väheneda,» lisas ta.

Üheks trumbiks peab Allik sedagi, et haiglavoodid on keeruline toode, mille turgu ei saa konkurendid neilt kiiresti üle võtta.

Allik tunnistas, et ega halvad uudised ettevõtjaid enam väga verest välja löögi. «Juba kümme aastat on kogu aeg olnud mingi kriis, variant B ja C peavad kogu aeg käigus olema,» ütles ta.

Allik pole veel päris kindel, kas Suurbritannia ikka lahkub Euroopa Liidust, sest ka kreeklased on valimistel eurovastaseid toetanud, kuid võimule pääsedes ei soovigi liidust lahkuda. «Kui neil ikka riik lagunema hakkab, siis võibolla nad vaatavad oma otsuse uuesti üle,» sõnas ta.

Allik pidas brittide euroliidust lahkumist valeks sammuks ja usub, et ettevõtjad kindlasti selle poolt ei hääletanud.

Eesti ekspordi Suurbitannia osa on umbes kolm protsenti.

Eelmisel neljapäeval otsustasid britid rahvahääletusel Euroopa Liidust lahkuda. Lahkumist toetas 52 protsenti valijatest, ühenduse liikmeks jäämist pooldas 48 protsenti. Hääletamas käis 33,6 miljonit inimest ehk 72,2 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles