Tudengid kraapisid skalpelliga puitmajadelt saladusi välja

Kuido Saarpuu
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal uurisid Eesti kunstiakadeemia tudengid Paides vanade puitmajade värvi. Pildil on tööhoos Maari Hinsberg (esiplaanil) ja Diana Haapsal Väike-Aia 5 juures.
Sel nädalal uurisid Eesti kunstiakadeemia tudengid Paides vanade puitmajade värvi. Pildil on tööhoos Maari Hinsberg (esiplaanil) ja Diana Haapsal Väike-Aia 5 juures. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna tudengid uurisid sel nädalal Paide ajalooliste puithoonete välisviimistlust. Skalpelliga kiht kihi haaval värvi koorides tuli päevavalgele nii mõnigi ootamatu avastus.

Kolmapäev. Paide kesklinn. Suur-Aia 5. Võhiku arvates on see puitmaja vana ja ilmetu. Lahtised akna- ja ukseavad on kilega kaetud, seinad markeriga roppusi täis soditud, hea veel, et tänavapoolsel küljel on akendel luugid ees.

Maja ümber askeldavad neiud kraabivad värvi, võrdlevad tulemust värvikaartide toonidega, tassivad õlul Paide SRIKist laenatud rasket redelit. Sujuvalt läheb mööda tund, teine. Ühel hetkel on kell 12.30, käes on lõunaaeg, kuid asjaosalised ei puhka. Üks kraabib siit, teine sealt, kell 14 pole nad ikka lõunale jõudnud. Lasteaias tehtud toitu hoitakse nende tarbeks Wabalinna kohvikus veel tund aega ...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles