Eesti vanim traktor tegi käivitumisel põrgulärmi

Kuido Saarpuu
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul Veskisillal Konesko logistikakeskuse territooriumil esitletud traktor võib Eestis olla vanim (ja töökorras) omasugune. Tegemist oli 1922. aastast pärit Fordson F ratastraktoriga.

Traktori omanik Alvar Hirtentreu lasi masina korda teha oma isa mälestuseks. „See, et traktor on endiselt alles, on suuresti minu isa teene, sest oma tehnikat ta hoidis,” meenutas Hirtentreu. „Pensionipõlves tekkis mul rohkem vaba aega ning restaureerisime selle töökorda.”

Traktori üks taastajaid Aare Soolepp tunnistas, et see projekt oli paras katsumus, sest näidisekseplare tal oma tööd tehes ees ei olnud.

Olgu öeldud, et käivitamine on sel masinal päris omaette teadus ning ka Veskisillal kulus hulk aega, et peale vändalööki mootorist popsumist kostuks. Tossu ja lärmi oli rohkem kui rubla, et mitte öelda marga eest (1923. aasta reklaamtrükises oli sellise traktori hinnaks üle 182 000 marga).  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles