Niidukiralli tekitab tundlikus murutaimes suurt stressi

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Käes on kesksuvi. Muru on rullitud ja õhutatud ning nüüd tuleb seda vaid regulaarselt niita. Samas tuleb silmas pidada, et murutaimed jõuaksid enne talve endasse piisavalt elujõudu koguda.

Jõgeva sordiaretuse teadur Rene Aavola rõhutas, et kui suve esimesel poolel muru intensiivse kasvu ajal võiks seda niita korra nädalas, siis suve teisel poolel taimede kasv aeglustub ning piisab, kui see üle käia kümne päeva või isegi kahe nädala tagant. Seejuures on õige maha lõigata vaid taimede ülemine ots.

«Murutaime püsivusele mõjub kõige paremini, kui eemaldada tema kõrgusest korraga vaid kolmandik. Näiteks 15sentimeetrine muru tuleb pügada kümne sentimeetri kõrguseks,» rääkis teadur. «Kui eemaldada taimest pool või veel rohkem, tekib tal stress. Lehemass kaob ja see on taimele kurnav: ta peab hakkama oma lehti taastama juurevarude arvelt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles