Viinaekspress: takso viib Paidest Iklasse alkoholi ostma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikla ja Valka endistesse piiriületuspunktidesse rajatud Alko1000 poed on populaarsed nii eestlaste kui soomlaste seas. Üksikute pudelite järel siin juba ei käida.
Ikla ja Valka endistesse piiriületuspunktidesse rajatud Alko1000 poed on populaarsed nii eestlaste kui soomlaste seas. Üksikute pudelite järel siin juba ei käida. Foto: Üllar Priks

«Mõnusalt suvised ja kosutavad alkoreisid naabrite juurde Lätti Ikla piiripunkti koos Paide Taksoga. Reis neljale edasi-tagasi 100 eurot,» selline kuulutus on mitu korda ilmunud viimastel nädalatel Järva Teataja reklaamiküljel.

Paide Takso juhatuse liige Tarmo Piiskoppeli ütlust mööda huvilisi jagub. «Oleme teinud juba kaks reisi,» nentis ta.

Esimesel reisil sõidutati Lätti kaks keskealist meesterahvast. Piiskoppeli selgituse järgi olid mõlemad mehed veidi alkoholijoobes ega soovinud ise rooli istuda. Kuigi teisel korral oli autos kolm reisijat, andis Piiskoppel teada, et sõidu hind reisijate arvust ei sõltu. «Pole vahet, kas reisijaid on kaks, kolm või neli – hind jääb samaks.» Ta lisas, et reis Lätti Ikla piiripunkti maksab neljale inimesele sada eurot ning üks tund kohalviibimist on tasuta.

Piiskoppel rääkis, et mõlemal korral tõid reisijad kaasa korraliku koguse alkoholi. «Mahutame ära täpselt nii palju kui tarvis. Kui inimene lepib meiega eelnevalt kokku, et soovib kaasa tuua näiteks kuus kasti viina ja viis kasti õlut, siis oleme sellega arvestanud,» ütles ta ja lisas, et vajadusel saab autole järele kinnitada rendihaagise. «Oleme paindlikud, organiseeritud ja hästi toimivad just nagu kuritegevus,» kinnitas ta naerdes.

Piiskoppel selgitas, et sel moel avaneb inimestel võimalus soetada alkoholi tunduvalt madalama hinnaga. «Kuna võrreldes Eestiga on Lätis alkohol märkimisväärselt odavam, mõtlesin teha proovi. Kui inimestel huvi on, siis miks mitte,» arutles Piiskoppel. Ta lisas, et mõte tekkis meediat jälgides. «Tubli Eesti vabariik! Võta veel rumalaid seaduseid vastu – sellest võidavad paljud teised, mitte aga riik ise,» lausus ta.

 Kui paljud kaupmehed on pahandanud, et Läti odava alkoholi tõttu on nende käive vähenenud ja lõunapiiril asuvad kauplused võidakse koguni sulgeda, siis Järvamaa suurim kauplustekett käibelangust ei tunneta.

Järva tarbijate ühistu juhatuse liige Priit Teder kinnitas, et neil pole alkoholimüük vähenenud. «Alkoholi ostetavus sõltub hoopis suuresti ilmast – suvel soojade ilmade korral on ka müük märkimisväärselt kõrgem,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles