Kohalik poliitik peksis jahikaaslasi (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna häältemagnet Väino Valdur (pildil) peksis jahijärgsel peol oma venda ja jahikaaslast, kuid parteis ega vallavalitsuses ta oma kohta ei kaotanud.

9. jaanuari õhtul tähistas seltskond jahimehi Väätsa vallas Lõõla jahimajas eduka jahi lõppu. Püssitoru ette jäi seekord viis metssiga. Osa mehi võttis napsi ja seltskond arutas jahieetika ning metsseajahi üle. Vestlus muutus meeste vahel tuliseks.

«Väino läks seal väga tigedaks,» meenutas jahimees Peep Männil, «Ta hakkas väga häälekalt vahele segama ja teiste jutust üle karjuma.»

Männil tõusis püsti ja läks toasusse jalga jättes närvide rahustuseks õue suitsu tegema. Seepeale tõmbas Valdur üleriided selga ja järgnes Männilile.

«Ah mina olen loll, jah?» küsis Valdur õues Männililt ja järgmisel hetkel lõi talle rusikaga näkku.

Männil kukkus pooluimasena põlvili ning Valdur peksis rusikatega edasi. Korra lõi ta Männilit ka jalaga. Seejärel võttis Valdur Männililt selja tagant ühe käega kaelast kinni. Männil püüdis majas istuvaid mehi appi hüüda, kuid seesolevad inimesed ei kuulnud ta summutatud häält. Seejärel lõi ta jalaga vastu jahimaja ust. Seda kuulsid ka kolm jahikaaslast, kes lärmi peale välja tormasid.

Meestele läks vahele Väino Valduri vend Lauri. Ta haaras vennal fliisist õlgade kohalt kinni ja tõmbas ta Männili pealt ära. Lauri Valdur jäi vaatama vigastatud jahikaaslast, olles samal ajal kindel, et kaklus on lõppenud. Ootamatult virutas aga Väino Valdur vennale rusikaga näkku, mispeale Lauri maha kukkus ning hetkeks teadvuse kaotas. Vastu äärekivi kukkudes sai ta ka haava kuklasse. Väino Valdur haaras vennal vasaku käega kõrist ja peksis teda teise käega näkku.

Jahikaaslaste kinnitusel ohtralt alkoholi pruukinud Väino Valdur istus pärast vahejuhtumit autosse ja sõitis minema.

Esmaspäeva, 11. jaanuari hommikul pöördus Peep Männil Paide haigla erakorralise meditsiini osakonda, kus fikseeriti tema vigastused. Männilil oli üks esihammas murdunud, silmaalused sinised ning kehal oli sinikaid ja muhke. Vahetult pärast peksmist tuli Männilil suust ka verd, mistõttu ta pani vigastustele kohe külma lund, et paistetust alandada. Päev hiljem käis erakorralise meditsiini osakonnas Lauri Valdur, kellel olid samuti silmaalused sinised, kael valutas ja pead pöörata valus.

Männil külastas ka Paide politseijaoskonda, kus tegi konflikti kohta avalduse. Lauri Valdur avaldust ei esitanud. «Tegu on mu enda vennaga ja ma tõesti ei osanud arvata, et sellest midagi nii oluliselt sõltub,» selgitas Lauri Valdur. «Kuigi tagantjärele olen mõelnud, et oleks pidanud ikka avalduse kirjutama.»

Väino Valduriga kumbki mees pärast intsidenti suhelnud pole ning vabandussõnu pole nad tänase päevani kuulnud. Männili ütlust mööda esitas ka Väino Valdur politseisse avalduse, väites, et hoopis teda rünnati. «Tema väitis, et mina ründasin teda, lükkasin ta pikali ja hammustasin teda käest. Aga selle politsei lükkas tagasi ja seda ta enam edasi ei vaidlustanud,» meenutas Männil. «Sellest löögist vastu minu hammast, mis murdus, oli tal rusika peal arm, ta väitis, et ma hammustasin teda.»

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Annely Ermi ütlust mööda lõpetati selle juhtumi menetlus oportuniteediga. Seda võimaldatakse varem kriminaalkorras karistamata inimestele kergemate kuritegude korral, millel pole väga tõsiseid tagajärgi. Sellisel juhul võtab teo toimepanija endale tehtu hüvitamiseks vabatahtlikult kas rahalise kohustuse või teeb üldkasulikku tööd.

«Konkreetsel juhul polnud tekitatud vigastused rasked, teo toimepanijaks oli varem kriminaalkorras karistamata inimene, kellele anti positiivsed iseloomustused, mis andsid prokurörile aluse uskuda, et tema edaspidisele õiguskuulekale käitumisele suunamiseks piisab rahatrahvist,» selgitas Erm. Väino Valdur tasus 430 eurot ning lisaks võttis ta endale kohustuse hüvitada kannatanule tekitatud kahju 630 eurot. Mõlemad kohustused on täidetud.

Kõik 9. jaanuaril tekkinud konfliktiga seotud mehed kuulusid Lõõla jahtkonda. Märtsis toimus iga-aastane jahtkonna koosolek, kus anti kõigile neile meestele võimalus ära rääkida, mis täpselt juhtunud oli. Koosolekule olid kutsutud kõik jahtkonna liikmed, nende seas ka Väino Valdur, kes aga kohale ei ilmunud. Korraldati hääletus, mida vägivaldseks muutunud jahtkonna liikmega peale hakata. Jahimeeste otsus oli üksmeelne. «Otsus oli Väino Valdur Lõõla jahtkonnast välja arvata,» sõnas Lõõla jahtkonna esimees Jaak Lohvart.

Lõõla jahtkonnast heideti Väino Valdur küll välja, kuid Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv mees jätkab tööd Väätsa vallavalitsuses.

Väätsa vallavanem ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Järvamaa piirkonna esimees Lauri Läänemets ütles, et Väino Valdur teavitas teda jahimajas toimunust. «On ühe mehe jutt teise mehe jutu vastu ja kuna prokuratuur selle juhtumiga edasi ei läinud, pole meil mingisugust alust midagi muud arvata,» sõnas Läänemets. «Mida siis vallavalitsus tegema peaks? Meie kohut mõista ei saa.»

Küsimusele, kas sellise käitumisega inimese koht on Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas ja Väätsa vallavalitsuses, vastas Läänemets: «Vahet pole, kas inimene jääb süüdi või mitte, igasugune vägivald on alati taunitav sõltumata sellest, kas olla vallavalitsuse liige või autojuht või kes iganes. Aga kuna ta on Väätsa vallas üks vähestest, kes annab talvel tasuta küttepuid mõnele vanainimesele või käib neil teid lahti lükkamas ja raha ei küsi, siis on lugu keeruline. Ta on südamest väga hea, aga mõnikord lihtsalt äkiline.»

Väino Valduril on suur roll selles, et sotsid juhivad juba aastaid Väätsa valda. 2009. aasta valimistel kogus Valdur 130 häält. Väikeses vallas on see suur saak, sest teise tulemuse teinud endise vallavanema tulemuseks jäi 50 häält.

Praegu on sotsiaaldemokraatide käes 11-kohalises Väätsa vallavolikogus üheksa kohta ja taas suuresti tänu Valdurile. Kui praeguse vallavolikogu esimehe saagiks jäi 25 häält, siis Valdur tõi 2013. aastal oma erakonnale 69 häält.

Läänemetsa ütlust mööda on see Valduri enda otsustada, kas järgmistel valimistel kandideerida või mitte.

Väino Valdur keeldus juhtumit Järva Teatajale kommenteerimast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles