Automootoriga ATV võttis meistrimehelt kümnendi

Kuido Saarpuu
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selleks et Fiati mootoriga ATVga metsas ja mudamülgastes sõita saaks, kulutas Anna küla mees Janek Tupits 365 päeva jooksul iga vaba hetke. Masina täiustamisele on läinud pea kümnend ning pole näha, et see monstrum kunagi päris valmis saaks. Hobi, mis teha.

«Peab päris meenutama,» tunnistas Janek isetehtud ATV ehitamise algusajale mõeldes. «Sellest on rohkem kui kümme aastat. Kindel on, et mina sõitsin oma masinaga juba enne ringi, kui kodudesse hakkasid poest ostetud ATVd jõudma. Seega eeskuju polnud, vähemalt ehitamise alguses, kuskilt võtta.»

Tööd ja nuputamist on sedavõrd paljudelt autodelt pärinevate juppide (margipõhiselt ATVst leida vabalt kümmekonna auto osi) kokkupanekul olnud palju. «Käigukasti võllid on ise ümber treitud, et need kokku hakkaks. Sidurikoda on omatehtud...,» loetles ta. «ATV sai küll aastaga valmis, kuid järele andsid kohe kõik Vene autodelt pärinevad puksid, šarniirid ja rooliotsad, kõik. Alguses kartsin ka, kas toru seinapaksused said õiged ja kuidas see raam sõidule üldse vastu peab.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles