Õpetlik põrandamäng jõuab Paide lasteaeda

Merit Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.agamina.ee

MTÜ Aga Mina algatusel on mitmete organisatsioonide koostöös valminud ainulaadne väikelaste vigastuste ennetamise eesmärgil loodud õppevahend – “Aga Mina” põrandamäng. Põrandamängus on käsitletud põletuste, mürgistuste, kukkumiste, liiklus-, raudtee-, vee- ja tuleohutuse ning muude valdkondade vigastuste ennetamise teemad.

Põrandamängu abil saavad lasteaedade õpetajad läbi viia vastavasisulisi vestlusringe ja lapsed õpivad mängulisel ja huvitaval moel eluks vajalikke teadmisi. Päästeameti toetusel antakse sellel nädalal mängud üle esimesele 11le lasteaiale, mille hulgas on ka Paide Sookure lasteaed.

“Lasteaiad valiti välja nende hulgast, kus eelmisel õppeaastal “Aga Mina” etendus külas käis (kokku nägi etendust eelmisel aastal ligi 2500 last). Need lasteaiad on näidanud üles soovi vigastuste ennetuse temaatikale rohkem tähelepanu pöörata ja soovime neid selle eest tunnustada, kinkides õppevahendi, mille abil saab arutleda nii etenduses käsitlemist leidnud olukordade üle kui ka uusi teemasid algatada” selgitas lasteaedade valikut MTÜ Aga Mina juhatuse liige Getter Toome.

“Väikelaste vigastuste ennetamisega tegelemise vajadus tuleneb asjaolust, et viimase viie aasta jooksul on väikelastega juhtuvate õnnetuste arv Eestis suurenenud (Tallinna Lastehaigla näitel jõuab igal aastal varasemaga võrreldes traumapunkti 10% rohkem lapsi). Peamisteks põhjusteks on kukkumised, põletused, mürgistused ja liiklusõnnetused. Lisaks on vastavad näitajad Eestis palju suuremad kui teistes arenenud Euroopa riikides. Lastega juhtuvad vigastused on aga 95% ulatuses välditavad. Neid aitab vähendada nii vanemate kui laste teavitamine turvalisest käitumisest kui ka laste igapäevakeskkonna turvalisemaks muutmine” põhjendab algatuse olulisust MTÜ Aga Mina juhatuse esimees Tamo Vahemets. Laste ohutusalase teadlikkuse suurendamiseks on MTÜ Aga Mina loonud vigastuste ennetuse alase etenduse ning põrandamängu lasteaedadele.

“Aga Mina” põrandamäng on valminud koostöös erinevate erialaspetsialistidega ning selle väljatöötamist toetasid Hasartmängumaksu Nõukogu, Päästeamet, Maanteeamet ja Elron (Eesti Liinirongid AS). Tegemist on ainulaadse õppevahendiga, milles on kajastatud terviklikult niivõrd mitmete valdkondade ohutusalane teave. Põrandamängu saab kasutada kogu rühmaga (kuni 24 lapsega) ning selle eakohasus ja metoodika on testitud ligi 40s Eesti lasteaias. Käesoleva aasta sügisel on mängust valmimas ka venekeelne versioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles