75 aastat hiljem: Paide oli mu lapsepõlveparadiis

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Hiljuti Ameerikas esinemas käinud Paide rahvatantsijad äratasid seal elava endise paidelase Ursula Simson Paesi südames mälestustetulva, mis jääb Teise maailmasõja eelsesse aega. Oma sünnilinna meenutab vanaproua tänini vaid ülivõrdes.

New Yorgis Brooklyni linnaosas elav 93aastane Ursula luges paidelaste külaskäigust Ameerikasse Marylandi osariiki Westminsteri linna väliseesti ajalehest Vaba Eesti Sõna. «See justkui äratas mu üles. Inimesed tulevad siia kaugele minu kallist Paidest,» rõõmustas ta.

Ursula asus kohe tegutsema ja saatis oma tuttavatele Paides e-kirja, kus palus rahvatantsijatega ühendust võtta. Nii saigi Paide gümnaasiumi rahvatantsurühmade Südameke ja Keerutajad juhendaja Helen Trug enne reisi Ameerikasse üllatava kõne. «Mulle helistati ja öeldi, et üks endine paidelane soovib kangesti teada, kus ja millal me esineme ning kuidas meil läheb,» meenutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles