Roosa maja taga peitub mugava inimese aed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Idüllilises paigas Paide Vallimäe kõrval, kus kõrgete lehtpuude otsas laulavad linnud ning inimesi liigub vähe, laiub roosade aialippide taga hoolitsetud aed ja kaunis kodu. Kuigi kinnistu omanikud Tuimanid märgiti sel aastal ära konkursil «Eesti kaunis kodu 2016», nad ise oma kodule tähelepanu ei otsi.

Tallinna tänaval asuva roosa maja ajalugu ulatub märksa kaugemale kui selle praegune ilme arvata lubab. Praeguse peremehe Peeter Tuimani esivanemate kätes on maja olnud ligi sada aastat – ta vanavanaisa ostis selle 1914. aastal. Enne seda täitis hoone teenijatemaja funktsiooni, samal ajal kui praegune naabrite kodu oli härrastemaja. Teisel pool teed laius toona praeguste kortermajade asemel heinamaa.

Nõukogude ajal küüditati majas elanud Peetri isa koos perega Siberisse ning nende endisesse koju rajati kolm korterit. Pärast Eesti taasiseseisvumist jõudis maja tagasi Tuimanide kätesse ning Peeter otsustas perega Tapalt sinna kolida. Maja oli sel ajal halvas seisus, seega ei jäänud üle muud, kui hakata seda oma käe järgi ümber ehitama. Praegu elavad majas Annely ja Peeter oma noorima lapse Annettega. Henri ja Lisanne on sirgunud täiskasvanuks ning asunud elama Tallinna, kuid majja kolides olid nad vastavalt aastane ja nädalane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles