Joobes ja lubadeta autot juhtinud mees mõisteti vangi

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei. Pilt on illustratiivne.
Politsei. Pilt on illustratiivne. Foto: Martin Ilustrumm

Kohus karistas mõne nädala jooksul kahel korral politseile  joobes ja lubadeta sõitmisega vahele jäänud Margust aasta ja 26 päeva pikkuse vangistusega.

Lisaks tuleb mehel loovutada mõlemad sõidukid, millega ta viimased rikkumised toime pani.

7. augustil kella 17 paiku kontrollisid politseinikud Järvamaal Albu vallas Kaalepi-Lehtmetsa teel sõiduauto Opel roolis olnud 46-aastase Marguse kainust. Mehel puudub juhtimisõigus ja ta on oma ohtliku tegevusega varemgi politseihuviorbiiti sattunud. Ka see kokkupuude polnud erand ja mees puhus indikaatorvahendisse joobe, mis andis alust ta kriminaalkorras kinni pidada. Mees ja tema sõiduk toimetati Paide politseijaoskonda.

Paide politseijaoskonna juhi Margus Toomsalu sõnul on rikkumiselt tabatud mees kohalikule politseile juba nii-öelda püsiklient.

„Viimastel aastatel oleme teda korduvalt kinni pidanud. Teda on kohus korduvalt karistanud, kuid ennast ja teisi ohustuvale käitumisele see seni mõju avaldanud ei ole,“ nentis Toomsalu.

Mõned nädalad varem, 23. juuli hilisõhtul põhjustas joobes ja juhtimisõiguseta Margus Järvamaal Tartu-Jõgeva-Aravete maanteel liiklusõnnetuse. Möödasõitja märkas kraavis sõidukit, mille juht oli ilmselt joobes ja teavitas politseid. Õnnetuses keegi õnneks tõsisemalt viga ei saanud. Politsei tuvastas õnnetusesse sattunud sõidukit juhtinud Margusel kriminaalse joobe.

Jaoskonna juhi sõnul prooviti mehe käitumist juba toonase rikkumise järel mõjutada sõiduki arestimisega.

„Peale juulikuus joobes olekus põhjustatud liiklusõnnetust arestiti tema sõiduauto. Selles mees siiski takistust ei näinud ja juba paar nädalat hiljem pidasime ta kinni järgmise sõiduki roolis,“ ütles Toomsalu.

Marguse liiklusrikkumiste ajalugu ulatub aastate taha. Möödunud aastal eemaldas politsei ta liiklusest kahel korral. Detsembris sõitis ta omamata juhtimisõigust Piibe-Preedi-Koeru maanteel. Ka kuu varem osales ta liikluses kriminaalses joobes ja juhtimisõiguseta.

„Häiriv on tema tegevuse järjepidevus ja ohtlikkus. Tõsises joobes liiklemisel on tagajärjed ja kahjuks ei puuduta see alati joobes isikut, kes sõidukit juhib. Usun, et kohtu otsus karistada meest ühiskonnast isoleerimisega loob vähemalt ajutiselt oluliselt turvalisema keskkonna neile, kes temaga samas piirkonnas elavad ja liikluses osalevad. Samas on muidugi mõttekoht kõigile osapooltele see, kuidas tema edasist tegevust ohjata, et see ei lõpeks tema enda või mõne süütu inimese surmaga,“ ütles Toomsalu.

Üks võimalus on anda võimalikust joobes juhist teada hädaabinumbrile 112.

„Aktiivse teavitamisega muudab igaüks liiklust turvalisemaks,“ julgustas Toomsalu inimesi olema aktiivsed.

Teisipäeval, 9. augustil andis Margus oma tegevuse kohta ütlusi Paide kohtumajas. Kohtunik määras talle varasemaid karistusi arvesse võttes liitkaristusena kokku aasta ja 26 päeva vangistust. Lisaks sellele tuleb mehel loovutada sõiduautod Opel ja Hyundai, millega ta viimased kaks rikkumist toime pani.

Sellel aastal on Järvamaal joobes juhtide osalusel toimunud kolm liiklusõnnetust ja neis on kannatada saanud kolm inimest.136. korral on politsei lõpetanud juhtimisõiguseta juhtide teekonna. Joobes juhte on liiklusest eemaldatud 168.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles