Kümned inimesed jäävad Järvamaal haldusreformi tõttu tööta

Tiit Reinberg
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Eesti haldusjaotus 20. sajandi alguses. Pilt on illustratiivne.
Pildil Eesti haldusjaotus 20. sajandi alguses. Pilt on illustratiivne. Foto: regio.ee/internet

Kui järgmise aasta sügiseks liituvad kaksteist Järvamaa omavalitsust ja Käru vald Raplamaalt kolmeks omavalitsuseks, tähendab see paljudele vallaametnikele töötuks jäämist.

Kõige kaugemale on uue omavalitsuse koosseisuga jõudnud Paide linn ning Paide ja Roosna-Alliku vald. Tulevases Paide linnavalitsuses hakkab linnapea ja abilinnapea kõrval tööle kuni 35 inimest.

Paide linnapea Siret Pihelgas ütles, et praegu on linnavalitsuses ja kahes vallavalitsuses ametis 45 inimest ning kavas on kaotada kümme kohta. «See arv pole veel lõplik, üks või kaks ametikohta on lahtised,» lisas ta.

Praegu kulub kolmel omavalitsusel palkadeks 840 000 eurot aastas ja kokkuhoidu on lootust sealt saada 55 000 eurot aastas.

Pihelgas ennustas, et tulevane linnapea hakkab praeguse kava järgi teenima 2200 kuni 2300 eurot kuus. Paide linnas on varem ametis olnud ka kaks abilinnapead, kuid pärast kahe omavalitsusega liitumist tuleb piirduda ühega.

Pihelgas ei usu, et uuel linnapeal seetõttu tööd liiga palju oleks, sest kõik osakonnad saavad endale juhi.

Järvamaa suurima omavalitsuse tiitli säilitab ka pärast haldusreformi Türi vald, kellega soovivad liituda Väätsa vald ja Käru vald Raplamaalt.

Türi vallavanem Pipi-Liis Sie­mann sõnas, et kokkulepitu põhjal tuleb praeguse Türi vallavalitsuse juurde palgata seitse inimest, aga see ei tähenda, et kõik ametnikud saaksid töölaua Türil.

Kavas on juurde palgata kaks sotsiaaltöötajat, lastekaitsespetsialist, ehitusspetisalist, maakorralduse spetsialist, terviseedenduse ja sporditöö spetsialist ning raamatupidaja.

Siemanni selgitusel jääb Väätsale ja Kärusse teeninduspunkt, kus võiksid töötada näiteks ehitusspetsialist ja maakorralduse spetsialist.

Türi vallavalitsuse aastane palgakulu on tänavu 692 000 eurot, seitsme inimese palkamine tähendaks, et summa kasvab umbes 800 000 euroni. Ühtekokku peaks järgmisest sügisest Türi vallavalitsuses ametis olema 43 inimest.

Uue vallavanema palka Türi vallas määrata ei kavatseta, see jääb järgmise aasta oktoobris valitava uue volikogu otsustada. Sie­mann ennustas, et kui võrrelda teiste samasuguste omavalitsustega, siis võib Türi vallavanema palk pärast ühinemist jääda 2500 euro kanti.

Kõige suurem koondamislaine ootab ees Albu, Ambla, Imavere, Järva-Jaani, Kareda, Koeru ja Koigi vallavalitsuse töötajaid, kui seitsme valla alusel moodustub üks vald.

Järva valla üks eestvedajaid, Järva-Jaani vallavanem Arto Saar, ütles, et uue valla struktuur pole veel kindel, kuid selge on, et seitsme vallasekretäri asemel jääb ametisse üks.

Tulevases Järva vallamajas peaks tööle asuma umbes 15 ja kuues teeninduspunktis igaühes kolm kuni neli inimest, mis teeb kokku umbes 20 ametikohta. Selle arvutuse põhjal ennustas Saar, et Järva vallavalitsuse palgalehel on 35 inimest, mis tähendab, et umbes 30 protsenti ametikohti kaob.

Järva vallas pole tulevase vallavanema palka veel jututeemaks võetud. Kui praegu jäävad kuue vallavanema palgad vahemikku 1000 kuni 1800 eurot, siis ennustas Saar, et tulevase valla juhi sissetulek võiks olla 2500 euro ringis.

Saar oli seda meelt, et tulevase vallavanema palga peab määrama uus volikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles