Järvamaa saadikud: meie sõna ei murdnud

Tiit Reinberg
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna liige Kristjan Kõljalg tegi valimiskabiinis endast koos valimissedeliga pildi, nii et teda sõnamurdmises süüdistada ei saa.
Reformierakonna liige Kristjan Kõljalg tegi valimiskabiinis endast koos valimissedeliga pildi, nii et teda sõnamurdmises süüdistada ei saa. Foto: Erakogu

Eile jäi riigikogus president valimata. Suurim üllatus oli, et Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna kokkulepe ei pidanud ning Eiki Nestor kaotas viis häält.

Kuigi eilsed presidendivalimised riigikogus olid salajased, tegi kaks Järvamaalt Toompeale valitud saadikut oma valimissedelist isegi foto.

Kohe, kui riigikogu suures saalis olid eile hääled kokku loetud ja selge, et riigipea jäi valimata, postitas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadik Jaak Madison Twitterisse pildi oma valimissedelist, millelt on näha, et tema häält ei saanud ükski kandidaat.

Madison oli sedelile joonistanud veel ühe kasti, kus kandidaadi nime asemel oli küsimärk.

Madison ütles Järva Teatajale, et kuna kolme kandidaadi seas polnud ühtegi riigimeest, siis ootab tema oma toetushäälega valimiskoguni, kui saab seal hääletada Mart Helme poolt.

Presidendivalimiste esimene hääletusvoor näitas Madisoni selgitusel seda, et riiki juhtiv koalitsioon pole ühtne. Ta uskus, et Eiki Nestori poolt jätsid hääletamata Reformierakonna liikmed. «Ei taha uskuda, et sotsid oleks Nestori reetnud,» lisas ta.

Madison ei uskunud, et ka täna riigikogus president valitud saab. «Kui Keskerakond püsib Mailis Repsi selja taga, siis ei juhtu siin midagi,» sõnas ta.

Madison ennustas, et kuni järgmise valimisvooruni üritavad erakonnad uusi kokkuleppeid sõlmida, kuid vaevalt neid edu saadab. «No meil pole küll mingit huvi Siim Kallast Eesti presidendiks valida,» lausus ta.

Nagu Jaak Madison, jäädvustas salajasel hääletusel oma valikut ka Reformierakonna liige Kristjan Kõljalg.

Ta saatis pärast esimest valimisvooru Järva Teatajale pildi endast valimiskabiinis koos valimissedeliga, millelt on näha, et Kõljala hääl läks Nestorile. «Mingit käsku sedelit pildistada ei olnud, ise tegin igaks juhuks,» kinnitas ta.

Kõljalg ei varjanud, et Nestori napp häältesaak tuli ka talle üllatusena, sest Reformierakonnas ei rääkinud enne hääletust keegi, et ei soovi teda enam toetada.

Kõljalg oli veendunud, et täna on üks kandidaate Siim Kallas, ja kinnitas, et tema hääl just sinna lähebki.

Samas ei välistanud Kõljalg, et eilse õhtu ja öö ning tänase hommikuga võib kandidaatide hulgas veel muutusi tulla, ja lubas, et tema hääletab meeskonna liikmena ehk nii, nagu erakond õigeks peab. «Minu soov oli, et president saaks riigikogus valitud, kuid eks see järjest keerulisemaks nüüd muutub,» lisas ta.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna liige Jaanus Marrandi kinnitas, et tema hääletas Nestori poolt ja oli kindel, et samamoodi käitusid ka kõik tema fraktsioonikaaslased.

Marrandi oli veendunud, et Nestoril jäid hääled saamata Reformierakonnalt partei siseheitluste tõttu. «Eks see näita, et peaminister ei kontrolli oma erakonda,» sõnas ta.

Marrandi uskus, et kui Nestorilt oleks erinevalt kokkuleppest üks või kaks häält puudu jäänud, siis oleks see näidanud paari inimese meelsust, aga et kaduma läks viis häält, siis on see juba organiseeritud tegevus.

Marrandi kinnitas, et sellest hoolimata hääletavad 15 sotsi täna riigikogus Kallase poolt, sest sõlmitud on niisugune kokkulepe.

Keskerakonna liige Kersti Sarapuu oli rahul, et nende kandidaat Mailis Reps sai kätte kõik plaanitud hääled. «See näitab, et tegutseme ühtse meeskonnana,» sõnas ta.

Sarapuu kinnitas, et nii nagu eile, hääletab ta ka täna Repsi poolt.

Riigikogu erakorraline istungjärk jätkub täna kell 12, mil algab presidendivalimiste teine hääletusvoor.

Presidendivalimiste esimese hääletusvooru tulemused

Eiki Nestor 40

Mailis Reps 26

Allar Jõks 25

Märgistamata sedeleid oli 8

Hääletusest võttis osa 99 saadikut

Allikas: riigikogu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles