Seitse ideed, mida teha maha langenud sügislehtedega

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvilised lehed Paide ühisgümnaasiumi sügisnäitusel.
Värvilised lehed Paide ühisgümnaasiumi sügisnäitusel. Foto: Birgit Itse/Järva Teataja

Sügisel puid ehtivad värvilised puulehed on silmale kaunid, ent tekitavad paljudele usinatele aednikele rohkelt lisatööd riisumisest lehtede veoni. Õnneks on lehed väärtuslik materjal nii aiasaaduste hoiustamiseks kui ka kunstiprojektideks.

Karged hommikud, värvide mäng looduses ja tuules tantsivad puulehed muudavad sügise paljude jaoks romantiliseks aastaajaks, kuid aednikule tähendab see lisaks aiasaaduste korjamisele ka pidevat lehtede riisumist. Paljud aednikud põletavad lehehunnikuid või koguvad nad prügikottidesse ja lasevad minema viia.

Aiaekspertidel on aga varuks mõned kavalad alternatiivid lehtede kasutamiseks.

Orgaaniline väetis

Kõige lihtsam on reha kuuri jätta, lasta lehtedel langeda ning nendest siis mitu korda muruniidukiga üle sõita. Purustatud lehed lagunevad kevadel kiiresti ning toimivad orgaanilise väetisena, mis rikastab muru kasulike mineraalidega. Lehed muudavad ka rasked mullad kergemaks ja aitavad liivasel pinnasel niiskust hoida.

Kaitsev multš

Lehtedest saab väga hea isolatsioonikihi talvituvatele õrnadele taimedele või juurviljadele, mida tahetakse talveks peenrasse jätta. Paks lehekiht takistab ka võrsete tekkimist sügisel mulda pandud küüslaugul ega lase talvel, mil külm ja sula vahelduma kipuvad, maasika juurtel maapinnale tõusta.

Juurviljade hoiustaja

Ruumis, kus on jahe ja niiske, on parim hoiustada juurvilju värskelt langenud krõbisevate lehekihtide vahel. Kerge niiskus lehtedes on oluline, kuid kindlasti ei tohi neil liialt vesiseks lasta muutuda.

Umbrohu barjäär

Purustatud ja ka terved lehed on väga heaks kaitseks köögiviljasaagile, aedmustikatele ja teistele marjadele ning dekoratiivpõõsastele. Lehed aitavad hoida maapinna niiskena ning lämmatada umbrohu. Kuna lehtedes puuduvad umbrohuseemned, ei hakka ka uued soovimatud tegelased peenras kasvama. Küll aga meelitavad lehed aeda kasulikud vihmaussid.

Rikkalik kompost

Süsinikurikkad lehed ja lämmastikust tulvil rohujäägid sobivad hästi kokku. Parim kompostiretsept sisaldab kümme sentimeetrit vanu lehti ja kolm sentimeetrit rohelisi jäätmeid vaheldumisi panduna.

Inglise aednike armastatuim väetis

Selle erilise väetise tegemiseks on vaja riisuda lehed hunnikusse, panna kilekotti või metallkorvi ning neid siis niisutada ja oodata, et seen võtaks võimust. Ideaalse tulemuse saavutamiseks võib aega minna kaks kuni kolm aastat, mil lõppsaaduseks peaks olema tume, magusalt lõhnav ja mineraalidest tulvil väetis.

Lõputud kunstiprojektid

Kes ei mäletaks kooliajast kuivatatud lehti raamatute vahel. Värvilised lehed säilitavad värvi ja kauni välimuse, kui neid paberi vahel kuivatada, sest siis saab üleliigne vesi imenduda ja lehed jäävad mõnusalt krõbisevad. Lehed kuivad, võib nad kleepida vihikusse, kirjutada nimed või isegi jutud juurde ja kasutada edaspidi lastele harivaks lugemiseks. Korralikult kuivatatud lehed sobivad ka kaltsunukkude või hernehirmutiste täitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles