Ringhäälingumuuseum avab uue väljapaneku

Kuido Saarpuu
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringhäälingumuuseum
Ringhäälingumuuseum Foto: Eesti Ringhäälingumuuseum

„Hallo, hallo, siin Tallinn, Tartu ja Türi!"- sellist pealkirja kannab Ago Pajuri artikkel ajalooraamatu „Türi. Kilde kihelkonna ja linna arengust"  I osas. Türi linn ja Eesti ringhääling on üheealised- mõlemad sündisid 1926. aastal ning saavad tänavu tähistada 90. aastapäeva.

 

Selle puhul avab ringhäälingumuuseum laupäeval, 24. septembril Türi muuseumis haruldastest fotodest koostatud väljapaneku „Türi raadiosaatejaama rajamine 1936-1937".

„1936. aastal hakkas Riigi Ringhääling Türile ehitama uut saatejaama ja 2016. aastal kingiti muuseumile haruldased fotod jaama rajamisest," ütles ringhäälingumuuseumi direktor Juhan Sihver. „Fotod kinkis ringhäälingumuuseumile Märt-Martin Arengu, kes leidis need oma vanaisa Rudolf Arengu arhiivi korrastades. Fotosid on kaheksakümne ringis ja erinevalt Türi saatejaamast tehtud. Võrdlemisi laialt levinud nn „ilupiltidest" on nende puhul tegemist dokumentaalfotodega, millelt enamusel võib näha saatejaama rajamise tööde kulgu alates hoonete vundamentide ehitusest ja antennimasti vundamendi aukude kaevamisest."

24. septembril Türi muuseumis avataval haruldastest fotodest koostatud näitusel „Türi raadiosaatejaama rajamine 1936-1937" on neist fotodest eksponeeritud nelikümmend.

„Rudolf Arengu töötas Türil Teedeministeeriumi Avalikkude Tööde Osakonna poolt komandeerituna Riigi Ringhäälingu saate- ja jõujaama ehitustöödel 1936-1938 tehniku ning tööde juhataja asetäitjana," selgitas Sihver.

Näitus „Türi raadiosaatejaama rajamine 1936-1937" on avatud 24. septembrist kuni 29. oktoobrini 2016 teisipäevast laupäevani kell 10-17 Türi muuseumis (Vabriku pst 11 Türi linn).

Jaamakompleksi kuulusid diiseljõujaam, kahekorruseline saatejaamahoone, 196,6 meetri kõrgune saatemast ja jõujaama jahutusbassein. Regulaarset tööd alustas Türi saatja 18. detsembril 1937. Saatejaam hävitati 1941. aasta suvel.

Raadiojaama tänaval on säilinud ehitiste vundamente ja jõujaama jahutusbasseini betoonservad. Asukohas on autoparkla ja infotahvlitega puhkeala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles