Esimese vooru tulemused valmistasid üllatuse

Birgit Itse
, birgit.itse@ajaleht.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häälte esimene lugemine valimiskogus.
Häälte esimene lugemine valimiskogus. Foto: Dmitri Kotjuh

Järvalastest valimiskogu liikmeist suur osa tunnistas, et neid edasipääsenute valik üllatas. Nii mõnigi tundis kahetsust, et II voorus pole naisterahvast. 

 Kareda vallavolikogu esimees Janno Nau tunnistas, et stsenaariumit, kus II vooru pääsevad Allar Jõks ja Siim Kallas nende volikogu ei osanudki prognoosida. Naisterahvast samuti presidendina eelistanud Imavere valla rahvast esindav Inga Okas tunnistas, et Jõks on kampaania jooksul väga palju arenenud. "Ta on muutunud konkreetsemaks oma ideede välja ütlemisel," täpsustas ta. 

Okas lubas, et hääletab ka II voorus nii, nagu Imavere volikogu eelistused ette nägid. "Eks teises voorus ole nüüd valik lihtsam kui esimeses voorus," täiendas Nau. 

Albu esindaja valimiskogus, Jüri Kommusaar lisas, et esimene voor kulges tema jaoks üllatavalt tasavägiselt. "Tegelikult otsustas kõik ju üks hääl. Kui keegi Kallast valinutest andnuks hääle Mailis Repsile, olnuks neil võrdselt hääli," tõi Kommusaar välja. 

Repsi edus kindel olnud Riigikogu liige Kersti Sarapuu tunnistas pettumust. Kelle poolt läheb tema hääl II valimisvoorus, ei osanud ta esialgu öelda. "Läheme just arutama seda," märkis ta. 

Paide vallavolikogu esimees Raivo Raja ei osanud esialgu samuti öelda, kelle poolt ta II voorus hääletab. "Eks ma olen nüüd vaba mees, keda tahetakse meelitada," sõnas ta muiates. 

Järva-Jaani valijamees Meelis Mändla lausus, et esimeseks vooruks olid tal juhtnöörid olemas, kuid lähtuvalt tulemustest tuleb nüüd oma pea ja südamega edasi tegutseda. Mändla, Nau, Raja ja Kommusaar olid seda meelt, et napilt II voorust välja jäänud Reps oleks ilmselt väga tugev peaminister. "Võimalik, et juba järgmine peaminister. Igal juhul on Keskerakond saanud endale uuele tugevale liidrile tuntust ja tunnustust juurde," arutlesid valijamehed. 

Meeste sõnul vaatasid nad ka viimaste päevade debatte ja see aitas valikuid pigem välistada. "Valik läks raskemaks," tunnistas Janno Nau. 

Valijamehed tundsid rõõmu selle üle, et esimeses voorus polnud tühje hääletussedeleid, mis tähendab, et valimiskogu liikmed võtsid oma ülesannet tõsiselt. 

Teise vooru tulemusi nad ennustada ei osanud, kuid nad pidasid üsna tõenäoliseks, et Kallast presidendina välistavad inimesed valivad Jõksi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles