Ornitoloogide väitel hävitab nüüdisaegne põlluharimine loodust

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ornitoloogide ütlust mööda hävitab putukatõrje lehetäid, kelle puudumise tõttu kaovad põldpüüd ehk nurmkanad.
Ornitoloogide ütlust mööda hävitab putukatõrje lehetäid, kelle puudumise tõttu kaovad põldpüüd ehk nurmkanad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ornitoloogid Jaanus Aua ja Olav Renno on seda meelt, et tänapäevane euroopalik põllumajandus on keskkonnavaenulik ja hävitab Eesti liigilist mitmekesisust.

«Asjad on palju hullemad kui Vene ajal, mil, jumal tänatud, ei olnud tootmisressurssi keemias,» ütles Renno. «Põllumajanduse kemiseerimine oli toona väga viletsal järjel, seetõttu oli loodus rikkam. Nüüd oleme jõudnud selleni, et putukatõrjet tehakse vilja kasvamise ajal kaks korda: esmalt orasele ja siis enne pea loomist. Seega tapetakse kõik putukad alates pisikestest lehetäidest ja lõpetades lepa­triinudega.»

Renno ütles, et lehetäide puudumise tõttu kaovad näiteks põldpüüd ehk nurmkanad. «Nurmkanatibud söövad esimese nädala jooksul peaaegu ainult lehetäisid, paraku neid enam ei ole. Putukapuudus valitseb ka nendes metsades, kus tehakse kahjuritõrjet, ning metsise ja tedre perekonnad jäävad toidupuudusse,» selgitas ta. «Samal ajal söövad neid linde nugised ja kährikkoerad, kelle arvukus on liiga suureks kasvanud. Tedretibud hakkavad lendama nädalavanusena, aga enne seda nuhitakse nad välja ja süüakse ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles