Lapse ohutus tuleb tagada ka rendisõidukis

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koos lastega reisile minnes tasub juba kodus teha ära eeltöö, et tagada laste ohutus ka rendisõidukiga liigeldes. Kui täiskasvanud reisijad saavad auto turvavarustust iseseisvalt reguleerida, vähendades seeläbi võimalust liiklusohtlikes olukordades viga saada, siis laste puhul pigistatakse nii mõnigi kord reisil olles silm kinni, vältides turvavarustuse kasutamist, mis on ometigi koduriigis liigeldes elementaarne.

 

Kui lapse pikkus ei võimalda teda nõuetekohaselt kinnitada sõiduki turvavööga, tuleb kasutada tema pikkusele ja kaalule sobivat turvaseadet – turvahälli, -tooli või spetsiaalset istumisalust.

Maanteeameti ennetustöö osakonna juhataja Monika Heinrand tõi esile, et ainuüksi linnakiirusel toimuva kokkupõrge tagajärjed on võrreldavad viiendalt korruselt asfaldile kukkumisega ehk terveks ei jää sellise õnnetuse korral keegi. Seetõttu on vigastuste vältimiseks oluline kasutada nõuetekohast turvavarustust – seda nii koduriigis kui välismaal reisides.

“Kuni 12-kuu vanustele ja kuni 13 kg kaaluvatele väikelastele on autos transportimiseks sobilik turvahäll, kuni 7-aastasele väikelapsele kaaluga 9-25 kg on sobivaimaks turvavarustuseks turvaiste, mida kasutatakse seljaga sõidusuunas. Näoga sõidusuunas kasutamiseks mõeldud turvaiste sobib ennekõike 9-36 kg kaaluvale lapsele kuni 12-eluaastani. Samas sobib 4-12-aastastele ka turvavööiste.  Alates 6-eluaastast võib kasutada ka vaid istmekõrgendust, kui turvavöö diagonaalne rihm jookseb üle lapse rangluu puutumata kaela. Oluline on, et lapsel oleks turvavöö õigel kõrgusel, sest valel kõrgusel turvavöö võib tekitada vigastusi,” selgitas Heinrand. Suuremad lapsed ning täiskasvanud peavad olema kinnitatud turvavööga.

Kui koduriigis liigeldes on vanemad laste transportimisel kohusetundlikud turvavarustuse kasutajad, siis reisil olles tehakse sageli erandeid, sest näiteks rendisõidukit kasutades tuleb laste turvavarustus lisatasu eest juurde rentida.

Rahvusvahelise autorendiettevõtte Budget Eesti välisrendi juht Meryl Kärneri sõnul kuuluvad lapsetoolid ja turvahällid kõikides autorendiettevõtetes lisavarustuse alla, mistõttu on ette tulnud juhtumeid, kui vanemad püüavad reisieelarvelt kokku hoida ja piirduda reisil olles vaid sõiduki turvavöödega – ometigi ei kaitsta lapsi seeläbi nõuetekohaselt.

“Autot broneerides saab iga lapsevanem enda lapsest lähtuvalt valida sobiliku turvavarustuse, mis vastab kas lapse vanusele või kasvule,” rõhutas Kärner.

Budgeti välisrendi juhi sõnul on aga ka kasvav tendents, et pikematele reisidele võtavad vanemad oma lastele koduriigis kasutatava turvahälli või –tooli kaasa. “Koduriigis kasutatava turvavarustuse lisapagasina reisile kaasa võtmine sõltub sageli reisiperioodi pikkusest – pikema reisi puhul on mõnikord majanduslikult soodsam tasuda lennul pagasitasu, mitte rentida turvavarustust koha pealt,” sõnas Kärner.

Küsimusele, kuidas rendiettevõtted lisa turvavarustust valivad, et tarbijate vajadustele vastata, vastas Kärner, et rendiettevõtted peavad turvavarustust ostes silmas kaasaegseid turvanõudeid ja kvaliteeti, mis peavad olema kõrgel ja võrdsel tasemel kõikides riikides ning autorendi ettevõtted kontrollivad kõigis enda tegutsemisriikides lisavarustust regulaarselt ning kõik katkised või ka väiksemates avariides osalenud tooted vahetatakse alati koheselt välja, et tagada reisijate nõuetekohane turvalisus.

Kuna mõnedes sihtriikides pole laste turvavarustus laias valikus kohe kõikides rendipunktides alati saadaval, siis soovitab Budget autorendi esindaja alati laste turvavarustus juba autot rentides ette broneerida. “Kuigi lisavarustuse eest tasumine käib autorendiettevõtetes sõiduki kättesaamisel, siis tasub turvavarustus juba broneeringu tegemisel lisada tellimusse, et tagada õige toote kättesaamine sihtriigis,” rõhutas Kärner.

Turvavarustuse rendi hinnad erinevad sihtriigiti – lapse turvatooli päevahinnad algavad 10 eurost, sõltudes seejuures ka rendiperioodist.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles