Liibanoni rahutu rahu

Asso Puidet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti teabeohvitser Liibanonis kapten Taavi Karotamm

Mis on see, mis Liibanonis toimub? Kui sõda, siis üks kummalisemaid. Kui rahu, siis üks rahutumaid. Sõjategevust ei ole, kuid kerkivad langenute mälestusmärgid. Vaenlast pole, küll aga vaen. Ja üks sinine joon, mis sümboliseerib kõike: ebaõiglust ja kompromisse, elu ja surma, sõda. Ja ennekõike ikkagi rahu.

Näiliselt ongi Liibanonis rahulik. Aga kui kaevuda sügavamale pinna alla, näeb, kui habras ja katkemiseni pingul see rahu on. Pindalalt Eestist neli korda väiksemas ja rahvaarvult neli korda suuremas riigis hõõrduvad ja põrkuvad omavahel eri huvid ja maailmapildid.

18 ametlikku religiooni. Moslemid – rivaalitsevad šiiidid ja sunniidid, druusid, samamoodi eri usulahkudesse jagunenud kristlased. Välisriikide huvid ja peened poliitilised mängud. Muu maailma silmis terroristlik, kohalike seas aga heroiseeritud islami vastupanuliikumine Hezbollah, mis seadnud oma pühaks eesmärgiks Iisraeli hävitamise. Nii rahuvalvejõudude kui Hezbollah’ga koostööd tegev kohalik armee. Kestev piiritüli Iisraeliga. Sõjategevus Süüria piiril, riiki valguvad põgenikemassid koos Süürias oma territooriume kaotava ISISega. Liidame siia lokkava korruptsiooni, tööpuuduse, veritasu, vaesuse ja saame plahvatusohtliku kokteili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles