Ilmavaatleja eesootavast ülikülmast talvest: suhtuge sellesse suure kahtlusega

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leo Rehela
Leo Rehela Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eesti üks staažikaimaid ilmavaatlejaid, Türi vallas Mäekülas elav Leo Rehela ei usu, et meid võiks ees oodata sajandi kõige külmem talv. Tendentside poolelt olla tegemist üldise ilmastiku soojemisega, mitte vastupidi. 

"Mõnikümmend aastat tagasi oli ka aastaid, mil terve oktoobrikuu oli suur lumi maas," mäletas 1960ndatest aastatest ilmavaatlusega tegelev mees. "Teisisõnu varase lumekattega talvi on varem ikka rohkem olnud. Viimased paarkümmend aastat on talved olnud aga hilised tulema."

Juttu viimase saja aasta karmimast talvest Rehela ei uskunud. Pigem ajas see jutt teda tagasihoidlikult muigama. "Iseenese suurest tarkusest ma üle nädala ilma ette ennustada ei suuda. Viis päeva on maksimum," nentis ta. "Pikaajalisemad ennustused on rohkem taevasse vaatamine ja sealt mitte millegi nägemine. Kui ennustus on üle nädala pikk, siis tuleb sellesse suhtuda väga suure kahtlusega ja sellise ennustuse täppiminek on nullilähedane."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles