Ajaloolised tapeedid väärivad säilitamist

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanade majade seinad on täis üllatusi.
Vanade majade seinad on täis üllatusi. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Ega vanu tapeete seinas asjata kultuurikihiks nimetata. Nii see ju tegelikult on. Nii mõnigi ajalooline tapeet vääriks seinalt maha rebimise asemel hoopis säilitamist. Kuidas seda teha, saab nüüd Paides asjatundja käe all õppida.

5. novembril toimub Paides ajalooliste tapeetide töötuba, mida korraldab muinsuskaitseamet Järvamaa vaneminspektor Karen Klandorf koostöös Säästva renoveerimise infokeskusega.

Töötuba juhendama on kutsutud Kristiina Ribelus. Ta räägib, kuidas toimida ajalooliste tapeetidega vanas majas ning annab ülevaate, millised on vanade tapeetide uurimise ja säilitamise võimalused.

Seda kõike selgitab ta ühe vanalinna hoone näitel, mis asub aadressil Tallinna 44. Seal asjast huvitatud laupäevak kell 11 kokku saavadki. Hiljem jätkub töötuba Paide SRIKi ruumides (Tallinna 11), kus on võimalik saada ka suppi, kohvi ja kooki.

Korraldajad ootavad kõiki huvilisi avastama ajaloolise sisekujunduse võluvaid mustreid. Oma osalusest tuleks aga eelnevalt teada anda aadressil karen.klandorf@muinas.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles