Füüsik magestaks merevett päikesevalguse abil

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äriideede konkursile «Ajujaht 2016» esitatud ideede hulgas on ka merevee magestamine päikesevalguse abil. Selle idee on välja käinud Säreveres elavad Külliki ja Hillar Varind.

Füüsikaõpetajana töötav Hillar Varind selgitas, et praegused merevee magestamise tehnoloogiad on võrdlemisi keerukad ja kallid, mistõttu tasub otsida uusi võimalusi, sest kättesaadavad mageveevarud Maal vähenevad ja hind tõuseb. «Klassikalised merevee magestamise tehnoloogiad on mitmeastmeline hetkkeemisega destillatsioon, ioonivahetus, hüperfiltratsioon, elektrodialüüs. Toimub nanotehnoloogial põhinevate veekiipide arendamine,» selgitas ta. Varindi idee puhul toimuks aurustumine mitte keemisel, vaid troopilisel temperatuuril kasvuhoone efekti toimel suure läbipaistva koonuse all. «Tõusev õhuvool käivitab elektrigeneraatori, mille energia kulub tsirkulatsioonipumpade ja pihustite toitepumpade käitamiseks. Küllastunud troopilisest veeaurust kondenseeritakse vihmavesi, nagu looduseski,» täpsustas ta.

Kuigi magevee probleem praegu Eestit otseselt ei puuduta, usub Varind, et Eesti suudaks toota odavaid, autonoomseid päikeseenergial töötavaid merevee magesteid. «See oleks Nokia edulugu ületav saavutus,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles