Ajakihtide alt paljastuvad uhked detailid

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasta algul uue omaniku saanud Purdi mõis ärkab varjusurmast. Kunstiakadeemia muinsuskaitse eriala tudengid on aasta vältel leidnud sealt nii detailseid maalinguid kui ka peent stukkdekoori. Vana mõis üllatab endiselt.

Kunstiajaloolane Hilkka Hiiop sõnas, et koos kunstiakadeemia muinsuskaitseosakonna tudengitega alustas ta Purdi mõisas uuringuid mais. «Käisime kohapeal ja tegime põhjalikud uuringud ning panime paika, kuidas avastatud maalinguid ja stukkdekoordetaile säilitada,» ütles ta.

Hiiopi selgitusel räägib uurijatele mõisa seintel ja lagedel sõna otseses mõttes kiht kihi haaval avanev pilt paljuski sellest, et arhitektuuriliselt barokkstiilis mõisa härrastemaja praegu näha olev siseviimistlus on pärit 19. sajandi lõpust ning seetõttu sealt barokseid elemente ja detaile pigem ei leia. «Maalingud iseenesest on hästi hilisest perioodist, tegemist on 19. sajandi lõpu historitsismiga. Praegu näeme ühte väikest maalingut vestibüülis ja siis mõisa keskmises osas teisel korrusel,» tutvustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles