Paide vajab abilisi, et valmistada suurimat jõulukrooni

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Erakogu

Järva suurim Jõulukroon valmistatakse pilliroost ja traditsioonilistest kaheksatahukatest, selleks vajatakse heade inimeste kaasabi.

Järva suurima jõulukrooni valmistamist Paide jõulukrooni päeval 3. Detsembril Paide kultuurikeskuses juhendab raamatu  „Roo- ja õlekroonid. Traditsioonid ja ideed“ autor Urmas Veersalu.

Selleks, et pilliroost ja traditsioonilistest kaheksatahukatest saaks valmis tõeliselt suure krooni, tuleb omavahel kokku siduda ligi sada kaheksatahukat, milleks on vaja heade inimeste kaasabi.

Veersalu on Eesti jõulukroonide valmistamise traditsioone tutvustanud ja töötubasid läbi viinud nii Eestis, Soomes kui Leedus. Paides saab tema näpunäidete järgi jõulukrooni valmistada kl 11-15.

Jõulukroon leiab koha kultuurikeskuse laes ja selle valmistamiseks on materjalid ja töövahendid kohapeal.  Lisaks suurele kroonile võib osaleja ka endale väikese jõulukrooni teha.

Meie esivanemad uskusid, et põllult korjatud viljakõrtest kroonide valmistamine ja lakke riputamine toob talusse vilja- ja viljakusõnne.

Jõulukroonide valmistamisest on kõige rohkem teateid Skandinaaviast ja Baltimaadest. Eestis oli see komme laialt levinud 19. sajandi lõpus. Eriti paistis sellega silma rannarahvas, kes valmistas oma kroonid tugevast pilliroost ning seetõttu on neid säilinud ka tänapäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles