Maapoes käib kauplemine viimast kuud

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neli aastat tagasi Koerus uksed avanud laienenud Konsum ning aasta hiljem valminud kergliiklustee Vao ja Koeru vahel on vähendanud Vao kaupluse käivet sedavõrd, et Järva tarbijate ühistu sulgeb poe.

Ettevõtte juhatuse esimees Tõnu Uibopuu lisas, et Vao kaupluses on olnud ka töötajate leidmisega probleeme, samas ruumid on kauplemiseks head, tehnika töökorras ja sanitaarnõuded täidetud. «Käive on viimaste aastate jooksul pidevalt vähenenud ja pood on olnud kahjumis. Praegu maksame iga kuu poe lahtihoidmisele peale 700-800 eurot,» täpsustas ta.

Kuigi maapoode, mis vaevu ots otsaga toime tulevad, on Uibopuu ütlust mööda ettevõttel veelgi, tunnetavad nad ka näiteks Päinurme kaupluse puhul sotsiaalset vastutust ja kohapealset vajadust, sest lähim pood asub rohkem kui kümne kilomeetri kaugusel.

Samuti on Päinurmes käive suurem kui on olnud Vaol, mis on Uibopuu ütlust mööda kaotanud oma ostjad just peamiselt kolme kilomeetri kaugusel asuvale Konsumile.

Uibopuu märkis, et tarbijate ühistu nõukogu on Vao kaupluse sulgemiseks loa andnud ja ka Koeru vallavalitsust on kavast teavitatud. «Ruumide suhtes on meil kokkulepe, et võõrandame need vallale,» lisas ta.

Kui oleks mingigi võimalus Vao poe kahjumit vähendada ja kasumisse jõuda, siis Uibopuu ütlust mööda ühistu poodi kinni ei paneks. Paraku ühtki märki, mis viitaks paranemisele, ettevõtte juhtkond ei näe. Vao kauplus on lahti veel aasta lõpuni. «Lähema paari aasta jooksul me ühtki teist maapoodi sulgeda ei kavatse,» kinnitas ta.

Vao kaupluses töötab praegu juhataja ja üks müüja. Puhkusel olev juhataja Jane Purret sõnas samuti, et paljud tööealised käivad poes Koerus ja Vaole jõuab neid harvem. «Põhilised ostjad on valgel ajal poes käivad eakad, sagedased alkoholiostjad ja busside pealt tulevad lapsed,» täpsustas ta.

Nii-öelda tipptund saabub kella 16 paiku, mil Vaole jõuab suurem bussitäis rahvast. Nagu ikka, on parem käive kuu algul, siis võib päevane müük olla isegi 500 eurot.

Vaolane Saima Tint ütles, et kauplus on nende perele oluline ostukoht ja selle sulgemine halb uudis. Samas märkis ta, et Vaol on kauba valik väike, mistõttu käivad nad võrdlemisi sageli Koerus poes.

Vaolt veidi kaugemal elav Urmas kuulis kaupluse sulgemisest müüja Janne Pihlakult ja oli üsna nördinud. «Norras maksab riik peale, et inimesed maal elaksid. Eestis on maainimene kõigile ümmargune null,» pahandas ta.

Juttu igakuisest kahjumist ei pea Urmas põhjendatuks, sest kindlasti on ettevõttel poode, mille kasumi arvel võiks Vao kauplust lahti hoida. Anonüümseks jääda soovinud ostja arvas, et edaspidi tuleb siis hakata Paides poes käima. «Suvel küll käin rattaga Koerus, aga talvel ju rattaga ei sõida. Jalgsi käimiseks on Koeru kaugel,» põhjendas ta.

Koeru valla sotsiaalnõunik Elve Kull kinnitas, et vallavalitsus on Vao kaupluse sulgemisest teadlik Neil, kel peaks tekkima uuest aastast raskusi toidu- ja esmatarbekaupade kättesaamisega, soovitas ta vallavalitsusse pöörduda. «Osutame neile siis kas transporti või toome toidu koju,» pakkus ta.

Kull täpsustas, et kuigi Vaol on üsna palju eakaid ja ka suurperesid, hoiab kogukond kokku ja naabrid aitavad üksteist. «Ka on Vaol Koeruga üsna hea bussiühendus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles