Nutikad lapsed teenivad teadmistega sadu eurosid

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Maakonna aineolümpiaadide hooaja avab täna geograafia. Sõltuvalt omavalitsusest võib koht esikolmikus mõnele lapsele tähendada sadade eurode suurust sissetulekut.

Aineolümpiaadidel häid tulemusi näidanud õpilaste tunnustamise tavad erinevad Järvamaal omavalitsesuti oluliselt. Mitterahalistest tunnustustest on levinud tänukirjad, esemelised kingitused, kooli või valla juhtkonna vastuvõtt või mõnikord ka ühisväljasõit.

Mitterahalise tunnustusega piirduvad Kareda ja Väätsa vald, stipendiumi või preemiat heade tulemuste eest aineolümpiaadil maksavad Türi, Imavere, Koigi, Paide, Koeru ja Roosna-Alliku vald. Ülejäänud omavalitsused võtavad aineolümpiaadide tulemusi üldiste õpitulemuste osana.

Aasta algul hakkas Koerus kehtima kord maksta aineolümpiaadidel edukalt esinenud õpilastele stipendiumi. Koeru vallasekretär Jaanika Aava täpsustas, et olümpiaadidel edukalt esinenud õpilasi premeeriti ka varem, näiteks 2015. aastal maksti 11 õpilasele preemiat kokku 2223 eurot, kuid tänavu on see summa olnud 14 õpilase peale 1100 eurot. «Need summad on maakondlikel olümpiaadidel osalemise eest,» lisas ta.

Türi vallas reguleerib õppetoetuste maksmist vallavolikogu määrus aastast 2012, kuid viimased muudatused on sellesse tehtud käesoleva aasta märtsis. Nüüd maksab vallavalitsus preemiat põhikoolis alates teisest kooliastmest ja individuaalsete, mitte võistkondlike-meeskondlike saavutuste eest. Sellega seoses on toetussummad mõnevõrra suurenenud.

Türi valla haridus-, kultuuri- ja sotsiaalosakonna juhataja Triin Pärna tõi näiteks, et kevadel maksid nad 51le õpilasele toetust kogusummas 3640 eurot. «Kõige rohkem sai üks õpilane olümpiaadide ja konkursside tulemuste eest 410 eurot,» lisas ta.

Pärna oli seda meelt, et kuigi raha pole õpilastele peamine motivaator, on see ometi tunnustus tehtud lisatöö eest.

Imavere vallas kehtib edukate õpilaste tunnustamise kord juba viis aastat. Valla finantsjuhi Helja Musta kinnitusel on neilgi lapsi, kes võivad kevadel oma pangakontole saada eduka õppeaasta eest ligi 400 eurot. «On meil siin üks pere, kus on väga targad lapsed,» lisas ta.

Tavaliselt on vallavalitsus määranud rahalise tunnustuse paarikümnele õpilasele, eelmisel õppeaastal oli valda aineolümpiaadidel hästi esindanud õpilasi näiteks 17.

Enamik omavalitsustest maksab toetusi või preemiat kord õppeaastas ehk kevadel vahetult enne kooli lõppu. Selleks peab direktor esitama vallavalitsusele käskkirja või korralduse.

Roosna-Alliku vald tunnustab õpihimulisi lapsi stipendiumiga, millele lisandusid tänavu toetused aineolümpiaadi tulemuste eest. Abivallavanem Anni Alev selgitas, et koolid saadavad vallavalitsusse õpilaste õpitulemused ja ka kohad olümpiaadidel, mille põhjal tekkiva pingerea alusel nad siis kord aastas stipendiumi maksavad.

Stipendiaate oli kevadel 24, neist viis pälvis eraldi tunnustust heade tulemuste eest aineolümpiaadidel. Alevi ütlust mööda on sihtkapital tekkinud ettevõtjate ja eraisikute toel, üks suurim toetaja on olnud Mati Polli.

Albu valla sotsiaal- ja lastekaitsenõunik Claire Miljukova ütles, et aineolümpiaadidel häid tulemusi näidanud lapsed saavad 50 eurot eduka õpilase toetusega. Preemia saamise eeldus on see, kui laps tuleb vähemalt ühel olümpiaadil esimese kolmandiku hulka. Mitmel olümpiaadil hästi esinemine või esikolmikukoht preemiasummat ei suurenda. Eelmisel õppeaastal pälvis Albu vallas eduka õpilase toetust kuus õpilast.

Ka Järva-Jaani vallas pole eraldi preemiat olümpiaadi eest, vaid vallavalitsus maksab kevadel kooli esitatud taotluse alusel edukatele õpilastele preemiat. Valla sotsiaal- ja haridusnõunik Maarika Mändla täpsustas, et kindlaid summasid kokku lepitud pole, need sõltuvad õpilaste tulemustest.

Paide valla õpilaste olümpiaaditulemused omavad kaalu tubli õpilase konkursil, kus lisaks kiituskirjale saab õpilane 70 eurot. «Küll tunnustab vald rahaga üle-eestilistel olümpiaadidel saadud esikolmikukohti,» ütles abivallavanem Enn Lehtpuu.

Paide linnas on olümpiaadidel suuri tegusid teinud õpilastel võimalik saada toetust Andeka lapse sihtkapitalist, samuti esitavad koolid korduvalt häid tulemusi näidanud lapsi maakondlikele preemiatele.

Lisaks arvestab Paide gümnaasium olümpiaadide häid tulemusi gümnaasiumiastmes eduka gümnasisti stipendiumi määramisel.

Ambla vallas on aineolümpiaadide heade tulemuste kõrval võrdselt tähtis ka hinnete üldseis klassi lõpetamisel. Kui üheksanda klassi kiituskirjaga lõpetanud edukas olümpiaadil käinu saab 65, gümnaasiumi hõbemedaliga lõpetanu 130 ja kuldmedalist 200 eurot, siis lihtsalt nelja-viieline või kiituskirjaga vahepealse klassi lõpetanu saab üldiste õpitulemuste eest 20 eurot.

Vallasekretär Urve Reinmets täpsustas, et nad on teinud ka erandeid. Näiteks hiljuti andeka õpilase preemia pälvinud Aravete keskkooli kümnenda klassi õpilasele Erik Vilbule ja Kaarel Kasper Kõrgele, keda vallavalitsus tunnustas 300 euroga.

Reinmets lisas, et samuti on vallas tava esitada edukaid õpilasi aasta tegija konkursile.

Aineolümpiaadidel osalemise stipendiumid

KOV    maakondlik    vabariiklik    rahvusvaheline

Türi    1. koht 45 eurot,    1. koht 100 eurot    1.-6. koht – 200 eurot

    2. koht 35 eurot    2. koht 75 eurot    

    3. koht 25 eurot;    3. koht 65 eurot     

Imavere     1. koht 65 eurot    I koht 200 eurot     

    2. koht 50 eurot    II koht 180 eurot     

    3. koht 40 eurot    III koht 165 eurot     

    4.-6. koht 20 eurot    IV koht 155 eurot     

        /---/ X koht 75 eurot     

R-Alliku     1. koht 40 eurot        

    2. koht 30 eurot        

    3. koht 20 eurot        

Koeru    1. koht 100 eurot    1. koht 200 eurot    1. koht 200 eurot

    2. koht 75 eurot    2. koht 150 eurot    2. koht 150 eurot

    3. koht 50 eurot    3. koht 100 eurot    3. koht 100 eurot

Koigi    1. koht 96 eurot         

    2. koht 80 eurot        

    3. koht 64 eurot         

    Iga järgnev koht 3.20 eurot väiksem summa         

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles