Kesk-Eesti pillilood koondusid trükiseks

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pill hüüab ja tantsu saab lüüa: kui Türile kokku tulnud rahvamuusikud pillilood kõlama lasid, ei pidanud Lili Välimäe (paremal) ja Mari Tammar paljuks ka oma tantsuoskusi näidata.
Pill hüüab ja tantsu saab lüüa: kui Türile kokku tulnud rahvamuusikud pillilood kõlama lasid, ei pidanud Lili Välimäe (paremal) ja Mari Tammar paljuks ka oma tantsuoskusi näidata. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Poolteist aastat kestnud Kesk-Eesti rahvamuusika arendusprogramm, mille käigus koguti teavet ja otsiti üles külapillimehed ning korraldati neile koolitusi, päädis pühapäeval Türi kultuurikeskuses, kus tutvustati kogukonnaportaali Kivike Kesk-Eesti pillilugude lehekülge, ühtlasi esitleti trükist «Kesk-Eesti pillilood».

Lõppeva aasta jooksul on Kesk-Eesti rahvamuusika arendusprogrammi käigus kogutud ja süstematiseeritud piirkonna rahvamuusikapärandit. Programmi eestvedaja Lili Välimäe selgitusel on pühapäeval esitletud elektroonilisse andmekogusse koondatud kogu Kesk-Eesti rahvamuusika varamu, mida on praegu leida kirjandusmuuseumi arhiividest. Nii võib sealt leida ligi 150 lugu, lisaks fotosid, pillimeeste elulugusid, aga ka omal ajal Kesk-Eesti kandis rahvaluulet kogunute kirjeldusi kõige nähtu kohta.

Trükise kaante vahele on koondatud kaheksa külapillimehe 21 pillilugu, mille hulgast on nii polka- kui ka valsiviise. Arhiivi helifailidelt leitud pillilugusid noodistasid Järvamaa rahvamuusikud Tea Saar ja Tiina Kivimäe, tehes seda kuulmise järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles