Legendaarne vallavanem paneb ameti maha

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ta on mees, kes tegi Albu valla tuntuks suvel teatrisõpradele ja talvel harrastussportlastele. Ta on mees, kes 2005. aasta kohaliku omavalitsuse valimistel kogus iga teise valimas käinud inimese hääle. Ta on Albu vallavanem Kalju Kertsmik, kellele jääb neljapäev sel toolil viimaseks.

«4. oktoobril sai mul vallavanemana 24 aastat,» ütleb Kertsmik tagasihoidlikult ja avaldab kahtlust, kas see on ikka teema, millest kirjutada.

Aga just see ongi teema, sest Kertsmik on ilma liialdustega öeldes legendaarne mees, kes on suutnud pisikese Albu valla teha tuntuks üle Eesti.

Oma vallavalitseja teelt tõi Kalju Kerstmik esile Albu mõisakooli renoveerimise (viieaastane projekt sai läbi 2010. aastal), toiduaida ehituse, Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuse loomise-arenduse ning traditsiooniliste spordiürituste korralduse, suvised teatriprojektid, (kergeliikus)teedevõrgustiku korrastuse-ehituse. Kõik suuremad ettevõtmised on tehtud projektiraha eest. Siinkohal tänab viimaseid päevi oma ametis olev Kertsmik vallavalitsuse ametnikke.

Mis saab Kalju Kertsmikust edasi? «Mind ootavad Valgehobusemäel uued ja suured proovikivid, mis võtavad päris palju aega,» ütles ta. «Tööle asun sihtasutuse juhatajana. Kavatsen sinna panustada täie auruga, teistmoodi ei oskagi.»

Mis aga saab näiteks suvistest teatriprojektidest? «Muuseumi nõukogus oli meil sellest juttu ... Peaksin neid aitama ikka edasi korraldada ...,» märkis Kertsmik.

Albu vallavanem Kalju Kertsmik ja vallavolikogu esimees Jüri Kommusaar moodustavad tandemi, kes on töötanud koos 24 aastat. See peaks Kertsmiku teada olema Eestis erakordne.

Järvamaa omavalitsusjuhi staažilt on Kalju Kertsmik teine mees Imavere vallavanema Jüri Ellrami järel.

Uue vallavanema valimiseni täidab tema kohuseid Albu abivallavanem Taemar Pai.

Kalju Kertsmiku häältesaak Albu vallavolikogu valimistel

Aasta    Valimas käinud inimesi    Kalju Kertsmiku hääled

2013    594    124

2009    662    214

2005    707    335

2002    666    270

1999    604    151

1996    590    203

1993    561    129

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles