Muuseumis kuulis ja nägi ringhäälingu kuldsuid

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Türil asuv Eesti ringhäälingumuuseum avas erandkorras uksed ka pühapäeval, ringhäälingu loomise 90. aastapäeval. Muuseumi direktor Juhan Sihver (pildil) rõõmustas, et esimesed huvilised olid kohal juba kella 11 paiku, kui muuseum uksed avas.

Keskpäeval alanud ringkäigu ajal taaselustus ringhäälingu ajalugu legendaarsete kuldsuude esituses. Nii kõlasid 1948. aastal üles võetud Aleksander Tamme meenutused ringhäälingu asutamisest just 1920ndatest pärit grammofoni torust. «Aleksander Tamm on üks ringhäälingu asutajatest ja mees, kes ütles raadioeetrisse Eestis esimesed sõnad,» lausus Sihver.

Seejärel kõlas legendaarse Felix Moori reportaaž 1936. aastast, Moor oli 1926. aastal loodud ettevõtte esimene ja aastaid ainus palgaline töötaja. Sihver lisas, et kui raadio oli tollal omamoodi ime, siis mees, kes igal õhtul igal teemal vestles, ei saanud ju vähemat olla. «Kui 1938. aastal tehti rahvaküsitlus, siis populaarsuselt edestas teda vaid Tammsaare,» sõnas Sihver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles