Hüpokoerad hoiavad oma hoolealusel silma peal

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Mõni päev tagasi tegi Elis Kraav (pildil) oma sõbraga õhtul toas trenni, kui äkki tormasid pere basset houndi tõugu koerad Berta ja Britt tema juurde ning hakkasid teda järeleandmatult togima. Truude sõprade sellise käitumise peale kontrollis tüdruk oma veresuhkrunäitu, mis oligi langenud kriitilise piirini ehk hüpoglükeemia algusse.

«Nii nad töötavadki,» selgitas Elise ema Merle Kraav. Nii päästavad koerad 12aastast Elist sel moel halvimast. Ta ei pruugi alati aru saada, et vere glükoosisisaldus väheneb mühinal. Mõnikord võib hüpoglükeemia äratundmise hetkeks organism olla juba sedavõrd nõrk, et enne abi saamist kukub inimene lihtsalt kokku.

Diabeedi abikoerad ehk hüpokoerad on treenitud märku andma, kui veresuhkur väheneb ohtliku piirini. Nad on võimelised tooma inimesele ka jooki või toitu, mis aitab kiirelt glükoosisisaldust veres suurendada. Seda muidugi juhul, kui koer on tuttavas keskkonnas ja teab, mida tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles