Keskklassi palk ei alga 2000 eurost

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Sarapuu
Kersti Sarapuu Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Läinud aasta 29. detsembri Järva Teatajas esineb Jaak Madison üsnagi kurjakuulutava avaldusega: Eesti riigi keskklassi röövitakse. Võin kinnitada, et kui see tõepoolest oleks nii, seisaks Keskerakond koos Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE) barrikaadidel isegi viimaks kohale jõudnud lumesajus.

Kersti Sarapuu

riigikogu liige, Keskerakond

Küsimus on selles, kes on Eesti riigis varguse ohvriks langenud keskklass?

Keskerakonna juhitud uus valitsus asus tööle eelmise aasta novembris, kui riigieelarve esimene lugemine oli juba tehtud. Kindlasti on lugeja kuulnud kobareelnõust ja sellele järgnenud ööistungist, kus Keskerakond püüdis eelmise valitsuse nägu veidigi muuta, vähendades majutusettevõtete käibemaksu, tõstes lastetoetusi, jättes ära ette määratud kütuseaktsiisi ja muud, millel pikemalt peatuma ei hakka.

Maksumuudatusi oli ligi saja miljoni ulatuses ehk üks protsent kogu riigi eelarvest. Riigis kõike kohe muuta, parandada ja uueks luua pole võimalik.

Kõige olulisem uue koalitsiooni lubadus on kindlasti tulumaksuvaba miinimumi tõus 500 euroni, mis jõustub 2018. aastal. Madison näitab arvutuskäikudega, et see maks rõhub eelkõige keskklassi, kuid nii see pole.

Tulumaksuvaba miinimumi tõusuga võidavad rahaliselt rohkem kui pool miljonit inimest ehk muudatus toob kasu 86 protsendile töötajatest. Kuni 1200 eurot teeniv inimene võidab kuus 62 eurot, mis teeb aastas 744 eurot lisatulu.

Eesti keskmine palk oli 2016. aasta kolmandas kvartalis 1119 eurot. Rõhutan siinkohal, et väga paljud inimesed võivad sellisest summast paraku ainult unistada. Millegi keskmine, nii nagu Madisoni arvutuski lehes, ei anna head ega õiglast pilti. Mõni inimene teenib keskmisest kõvasti rohkem, paljud hoopis vähem ja moodustubki see kurikuulus keskmine.

Kindel on aga, et sellise palgaga töötaja saab maksumuudatusega igal aastal rohkem kui 700 eurot. Keskmise palgaga inimene võiks ju loogiliselt olla riigis keskklass, kuid ta ju hoopistükkis võidab maksumuudatusest, mitte ei lange röövi ohvriks.

Selle aasta jaanuarist tõstis valitsus õpetajate palka. Miinimumpalk on nüüd 1000 ja keskmine 1200 eurot bruto, septembris need summad veidi suurenevad. Seega võidavad maksumuudatustest õpetajadki ja tuntavalt. Niisamuti jääb raha rohkem kätte patrullpolitseinikele, kelle kuupalk on 1050 euro juures, päästjatele, hooldajatele, teenindajatele ja kõigile teistele ehk väga suurele osale meie ühiskonnast.

Vahemikus 1200 kuni 1758 eurot teeniv inimene ei kaota ega võida. Alles neil, kelle teenistus algab 2100 eurost, tuleb riigikassasse loovutada kuni 38 eurot rohkem kui seni.

Seega on mõistetamatu, miks leiab riigikogulane Jaak Madison, et keskklassile tehakse liiga, kui tegelikult maksab ju riigikassasse rohkem alles 2100 eurot teeniv inimene. 2100 eurot on ligi kaks korda suurem kui õpetaja või politseiniku palk, kordades suurem kui paljudel elukutsetel üle Eesti.

Kas EKRE arvab tõesti, et üle 2000 euro saavaid inimesi peab kõige rohkem kaitsma? Pigem annaksime rohkem neile, kel seda vaja on, ja võtame neilt, kellele 38 eurot ei mängi elus tõenäoliselt määravat rolli.

Nii suudame veidigi parandada meie inimeste toimetulekut ja motivatsiooni minna hommikul tööle ka palga eest, mis unistusi ei toida, kuid ennast veel küll.

Nii-öelda parempoolne plaan, mille Madison loo lõpus välja käib, tundub olevat aastaid sisseharjutatud süsteem, kus kõik maksavad sama palju. Ma pole kindel, millisel moel ja kas üldse oleks selline süsteem jätkusuutlik ja õiglane või kui suur olnuks sel juhul tulumaksuvaba miinimum – siiani on seda tõstetud eurode kaupa.

Et ühetaoline tulumaks on olnud jõus niikaua kui mäletame, siis on mõistetav, et teistsugust süsteemi ongi raske ette kujutada, kuid see on tõepoolest võimalik.

Tahame seda või mitte, aga Eesti niinimetatud keskklassi palk ei alga 2000 eurost. Meie tegelik seis on hoopis tagasihoidlikum. Kui tahame öelda, et kelleltki midagi võetakse, siis ütleme otse välja: võetakse keskmisest ikka tunduvalt jõukamalt inimeselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles