Muuseumis näeb värvilisi puukujusid

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval avatakse Türi muuseumis Heino Veskimäe värviliste puukujude näitus. 

Türi muuseumi pedagoog Erika Teras selgitas, et kujukesi voolis Türi elanik Heino Veskimäe mitukümmend viimast eluaastat ja ikka talviti köögipliidi ees. „Ta oli väga hea käsitöömeister, kes kujutas seda, mis talle meeldis,“ sõnas Teras. 
Pärast Eesti rahvuseepose lugemist valmisid olulisemad “Kalevipoja” stseenid ning pärast kultusfilmi “Viimse reliikvia” vaatamist valmis 38 ilmekat kuju. Veel meeldisid talle sportlased, peotantsijad ja baleriinid, kuid eriti vanade talutööde jäädvustamine. Esivanemate talutöid kujutavate tööde kohta märkis ta ise, et neid passiks kusagil muuseumis noortele näidata. Ainus näitus, kus olid välja pandud Veskimäe värvilised puukujud toimus 2009. aastal Viljandis, Kondase keskuses.
Veskimäe sünds 6. juulil 1925. aastal Lääne-Virumaal Laekvere kandis. Suurem osa tema tööelust möödus autorooli taga, enne pensionile jäämist teenis ta leiba Volta tehase Türi-Alliku tsehhi puutöökojas.
Veskimägi suri 21. aprillil 2011. aastal. Peale surma annetasid omaksed värvilised puukujud Türi muuseumile. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles