Koeru seisab inimeste ja piirkonna hüvangu eest

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külvar Mand
Külvar Mand Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Koeru vald piirkondliku tõmbekeskusena on alati pidanud oluliseks ühinemist, mis tagab ühendvalla tõhusama ja jätkusuutlikuma majandamise ning loob sellega inimestele sotsiaalse turvatunde, nagu lasteaed, keskkool, muusikakool, kultuur, sport, tervishoid, kogukonna traditsioonid.

Külvar Mand

Koeru vallavolikogu esimees

Andres Teppan

Koeru vallavanem

Värskendame mälu. Koeru vallavolikogu esimees ja vallavanem tegid juba 2008. aastal ühe osapoolena ettepaneku moodustada maakonnast üks omavalitsus, mis toetust kahjuks ei leidnud.

Samasuguse ettepaneku tegi Koeru ka 2009. aastal Kareda vallale, mis karedalaste passiivsuse tõttu ei jõudnud samuti ühinemiseni. 2016. aasta märtsis sai tehtud ettepanek kõigile Järvamaa omavalitsustele liitumiseks üheks omavalitsuseks, kuid vastus oli jälle EI.

Viimasena peeti ühinemisläbirääkimisi kuue vallaga (Albu, Ambla, Kareda, Järva-Jaani, Koigi ja Imavere vald), mis pärast oluliselt muutunud ühinemislepingut ning rahvaküsitluse negatiivset tulemust ja kogu protsessi sisu arvesse võttes lõpetas volikogu otsus.

Uus, tekkiv ühendvald ei taganud volikogu liikmete silmis valla jätkusuutlikkust ning oleks muu hulgas vähendanud Koeru piirkonna arenguvõimet. Ühtlasi tuli tunnistada, et puudus küllaldane analüüs, mis oleks vastupidist kinnitanud.

Liitumine vaid toetusraha nimel ei kaalu üles Koeru arengut pikas perspektiivis.

Praegu oleme vastu võtnud Rakke vallavolikogu ettepaneku alustada ühinemisläbirääkimisi, et moodustada uus omavalitsusüksus. Rakke ja Koeru piirkonnal on olnud ühine pikk ajalugu, suur osa Rakke valla praegustest aladest on olnud ajalooliselt Koeru kihelkonna osad ja elanikud liiguvad naabrite vahel tänini.

Usume, et praegune olukord toetab Koeru-Rakke ühendvalla tõhusamat jätkusuutlikumat majandamist. Lõplik tõde selgub läbirääkimiste ja analüüside käigus.

Leiame, et  kuue vallavolikogu esimehe pöördumine maavanema poole sundliita Koeru vald tulevase Järva vallaga ajal, kui oleme astunud läbirääkimistesse Rakke vallaga, on selliseid seljataguseid võtteid kasutades jõhker sekkumine meie omavalitsuse autonoomiasse ja  demokraatiasse, et selliselt mõjutada  valitsuse moodustatud Põhja-Eesti piirkondliku haldusreformi komisjoni oma otsustes.

Selles pöördumises on ka selgelt läbinähtav Järva maavanemaa Alo Aasma initsiatiiv päästa Järva valda Koeru valla arvel. Samas on maavanem tunnistanud tulevase Järva valla kohta, et ei usu selle jätkusuutlikku toimimisse üle nelja aasta  ja et Järva vald on sündides juba oma suure ulatuse kujult ja sisult väga kehva tervisega. Miks siis peaks Koeru vald olema  loodavas ühendvallas selle agoonia pikendaja?

Volikogu esimeestele tahaks öelda: ärge tehke teistele seda, mida te ei taha, et teile tehakse!

Palju emotsioone on tekitanud Koeru valla võimalik lahkumine Järva maakonnast ning liitumine Lääne-Viru maakonnaga. Kutsume siinkohal inimesi rahulikuks jääma, sest ühinemiskomisjon pole veel aktiivsetesse läbirääkimistesse asunud.

Loomulik on aga see, et rääkides läbi teise maakonna omavalitsusega, peab olema valmis ka antud muutuseks, mis ei tähenda, et Rakke vald ei võiks liituda hoopis Järvamaaga, kui see lisab ühendvallale arenguvõimet.  Võime kinnitada, et ühinemiskomisjon arvestab lisaks arvudele ka näiteks kultuuriliste vaatekohtadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles