Pärast viit aastat saab IVA endale oma maja

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veel enne, kui 3. septembril 1911 loodi Järva Tarbijate Ühistu eelkäija Paide Kaubatarvitajate Ühisus IWA, peeti plaane, kuidas ühisusele sobilikke äriruume leida.

 

Hea nõu tuli abiks. Karskusselts Idu, mille tegelased olid algatanud ka kaubatarvitajate ühisuse loomise, asus 1908. aastast Paide turu ääres kaupmees O. G. Nigolsi pärijate kivimajas (praegu asub seal Paide raatus). Nii tehtigi Nigolsi pärijatele ettepanek too kivimaja ja kõrval asuvad hooned Idule ära müüa, et seal loodava kaubatarvitajate ühisuse kauplus avada.

1936. aastal ilmunud «Paide Kaubatarvitajate Ühisuse «IVA» juubelikalender» kirjutab, et «… kaup nähti sobima, kuid enne lepingu kinnitamist olid selleaegsed kohalised äriringkonnad jõudnud mõju avaldada, et üks pärijatest keeldus lepingule allakirjutamast ja sellega olid nimetatud majade saamise lootused kustunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles