Naisi oodatakse sõeluuringule

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähi diagnostika.
Vähi diagnostika. Foto: Toomas Huik / Postimees

Sellel aastal saadab haigekassa nimelised kutsed emakakaelavähi sõeluuringule 1962, 1967, 1972, 1977, 1982 ja 1987. aastal sündinud ravikindlustatud naistele.

Eestis on emakakaelavähi haigestumuse ja suremuse näitajad mitmete Euroopa riikidega võrreldes kõrged ning emakakaelavähi esinemise sagedus aina kasvab. Igal aastal saab Eestis ligikaudu 180 naist emakakaelavähi diagnoosi ning selle haiguse tagajärjel sureb umbes 70 naist.

Haigestumuse risk on kõrgem 40.-50. eluaastates naistel, kuid haigestuda võivad ka  nooremad. Emakakaelavähi eelne seisund võib kesta 10 kuni 15 aastat, kuid on ka kiiresti arenevaid vorme. Õigeaegselt avastatuna on see haigus kergesti diagnoositav ja ravitav.

Emakakaelavähki haigestumust ja suremust on võimalik vähendada vähieelsete seisundite avastamisega sõeluuringul ja emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks peetava sugulisel teel leviva  papilloomiviiruse (HPV) vastase vaktsineerimisega.  Kuivõrd vaktsiin ei anna täielikku kaitset peavad ka vaktsineeritud naised uuringutel korrapäraselt osalema. Emakakaelavähk on algul kaebusteta, seetõttu tulebki naistel käia tegemas PAP-testi kolmeaastase vahega.

Uuringul osalemiseks ei pea kutse saamist ära ootama, sest uuringule võib registreeruda esimesel võimalusel. Sõeluuringus osalemiseks tuleb helistada sobivasse teenust osutavasse tervishoiuasutusse, kus kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust.

Haigekassa lepingupartnerite kontaktid emakakaelavähi sõeluuringu teenuse osas leiab haigekassa kodulehelt. Uuringule minnes tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument, kehtiva ravikindlustuse korral tasub uuringu eest haigekassa.

Naistearstid soovitavad emakakaelavähi ennetamiseks ja varaseks avastamiseks:

• regulaarset kontrolli naistearsti, perearsti või ämmaemanda juures

• emakakaelavähi sõeluuringul osalemist (vajalik ka juhul kui naine on HPV vastu

vaktsineeritud)

• HPV kui peamise emakakaelavähi riskiteguri vastane vaktsineerimist enne suguelu algust

Kui keegi naistest peaks kahtlema, kas sõeluuringule minna või mitte, siis peaks teadma, et vähi sõeluuringutega saab pahaloomulisi kasvajaid avastada varakult, kasutada tõhusaid ja tervist säästvaid ravimeetodeid ning pikendada tervena elatud elu.

Sõeluuringute kohta on võimalik teavet saada oma perearstilt või vaadata täiendavat infot haigekassa kodulehelt: www.haigekassa.ee/et/inimesele/haiguste-ennetamine/vahi-soeluuringud-naistele- või haigekassa infotelefonil 669 6630. Teavet leiab ka Eestio vähiliidu koduleheküljelt www.cancer.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles