Kaablivargad tegid rekordkahju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Ööl vastu laupäeva Paides Pikk 2 maja keldris tegutsenud kaablivargad põhjustasid Elionile ligi 5000 euro suuruse kahju ja jätsid neljaks päevaks telefoniühenduseta 43 klienti.

Reede öösel vastu laupäeva kella kolme paiku hakkas vilkuma Olerexi teenindusjaama telefon ja mõni minut pärast seda tankima tulnud klient ei saanud enam pangakaardiga maksta.
Pettunult lahkus tanklast iga neljas-viies klient ja nii neli päeva, telefoni- ja internetiühenduse suutsid Eltel Networksi töötajad taastada alles teisipäeval kella 16ks.
Telefonid ei töötanud veel kuues majas, nende seas ka Järva maavalitsuse hoones, ühenduseta oli 43 Elioni klienti.
Süüdi olid selles kaablivargad, kes olid lõhkunud Pikk 2 maja ukselukud, lõiganud keldris läbi ja minema viinud 13 kaablit, nende seas ka ühe magistraalkaabli. «Kõik, mis andis ära lõigata, on ära lõigatud, midagi ei ole enam järel, kõik tuleb uuesti üles ehitada,» tunnistas esmaspäeva hommikul kahjusid üle vaadanud Eltel Networksi töötaja.
Pikk 2 käidukorraldaja Tiit Lumiste lisas, et vargad viisid kaasa ka 20 meetrit majavälist maanduskaablit. «Selles on vaske rohkem, selle soon on sidekaabli omast 32 korda jämedam,» märkis ta.
Elioni avalike suhete juht Lilian Nõlvak kinnitas, et Järvamaal oli see esimene kaablivargus, seni on niisugused vargused olnud mureks Ida- ja Lääne-Virumaal. «Et need on nüüd jõudnud ka Järvamaale, on meile tõsine mõttekoht,» sõnas ta.
Nõlvaku selgitusel oli tegemist suure vargusega, mis tekitas Elionile umbes 4500-5000 euro suuruse kahju, seni on kaablivarguse keskmine kahju jäänud 854 euro ligi. Samas ei saa Paides tegutsenud varaste teenistus Nõlvaku hinnangul olla suurem kui 38 eurot.
Kui Paides said kaablivargad saagiks veel vaske, siis uute kaablite varastamisest poleks Nõlvaku ütlust mööda enam mingit «kasu»: uue tehnoloogia valguskaablid vaske ei sisalda ja metalli kokkuostu neid viia ei saa.

TEAVE
Elioni statistika 2009-2010
• 2010. aastal registreeriti peamiselt Lääne- ja Ida-Virumaal 121 kaablivargust, 2009. aastal 73 vargust, seega kasv 60 protsenti.
• Varguste piirkonnad on laienenud linnadest maapiirkondadesse.
• Politseimenetluses oli 2010. aastal kolm vargagruppi, kohus tegi otsuse vaid kahe grupi kohta.
• Kahju ühe varguse kohta on keskmiselt 13 370 kr (854 eurot), see raha kulub peamiselt taastustöödele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles