Õed rakendavad teadmisi haiglas ja eraelus

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kui 1930ndail päädis õeõpe pooleaastase kursusega Punase Risti juures, siis nüüd eeldab õekutse kolm ja pool aastat kestvaid õpinguid tervishoiu kõrgkoolis.

Valges kitlis süstija ja hoolitsev arstiabiline on üsna tavapärased õe elukutse selgitused. Järvamaa haigla õendusjuht Maire Raidvere ütles, et kuigi üldõde abistab tõesti õendustegevuse kõrval arsti ja teisi tervishoiutöötajaid, langetab osa õdesid oma eriala pädevuse piires otsuseid ka iseseisvalt.

Raidvere tõi lisaks peremeditsiinile näiteks ambulatoorsed õe vastuvõtud Järvamaa haiglas, kus iseseisvalt tegelevad patsientidega haavaraviõde, stoomiõde, diabeediõde, jalaraviõde, kopsuõde, koduõde ja ka õde-toitumisnõustaja. «Ka ämmaemandad on seaduse mõistes õendusspetsialistid ja teevad iseseisvaid vastuvõtte,» täpsustas ta. Järvamaa haiglas on tööl üle 80 õendustöötaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles