Kaitsealuseid kodusid ootab täiendav kontroll

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli tänav
Rüütli tänav Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuu lõpus algavad Järva maakonna kaitsealustes eluhoonetes  kodukontrollid, mida teevad päästeameti ja muinsuskaitseameti töötajad.

Päästjad on juba aastaid teinud kodunõustamisi kütte- ja elektrisüsteemide kohta ning  pööranud tähelepanu võimalikele ohuallikatele. Nõustamistesse on varemgi kaasatud koostööpartnereid, kelle huvi on samuti inimelu või inimeste vara kaitse.

Muinsuskaitseameti huvi on vältida olukordi, kus tulekahju tõttu hävinevad meile pärandina olulised hooned.

Ühisel kodukontrollil selgitab muinsuskaitseinspektor, kuidas hooldada ja korrastada hoonet muinsuskaitse nõuetele vastavalt. Kuivõrd kaitse all olevate hoonete restaureerimise puhul on nõuded tavaolukorrast üksikasjalikumad, siis on just kodukülastused hea võimalus neid  selgitada ja koos hoone omanikuga sobivaim võimalus leida.

Muinsuskaitseameti soov on vähendada algava koostööga olukordi, kus teadmatus või negatiivne eelhoiak kehtivate nõuete suhtes tekitavad võimaluse, et tööd jäävad pigem tegemata. Päästeameti huvi siinkohal on loomulikult, et küttekolded saaksid korda ega  hukkuks inimesi.

Lääne päästekeskuse ohutusbüroo juhtaja Indrek Laanepõllu sõnul on koostööst muinsuskaitseametiga tõusev tulu mõlemapoolne ja kindlasti kõige suurem elanikele. „Kui suudame ennetada kasvõi ühe tulekahju ja nii inimelu kui ka hoone säilimise, on see ühine tegutsemine oma eesmärgi täitnud,“ lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles