Põllumees elab kaks nädalat veel teadmatuses

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sargvere põllumajandusühistu juht Toomas Uusmaa ja pojast taimekasvatusspetsialist Sander Uusmaa uurivad neile suurimat saaki andvat talinisupõldu ja jäävad nähtuga päris rahule.
Sargvere põllumajandusühistu juht Toomas Uusmaa ja pojast taimekasvatusspetsialist Sander Uusmaa uurivad neile suurimat saaki andvat talinisupõldu ja jäävad nähtuga päris rahule. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Kuigi praegu näitavad lume alt välja sulanud viljapõllud rohetamise märke, selgub talvitumise tõeline pale alles paari nädala pärast ning loodetavasti kannatab aprilli algul ka traktoriga põllule sõita, et tärkavat võrset lämmastikuga turgutada.

Paide vallas tegutseva Sargvere põllumajandusühistu juht Toomas Uusmaa ütles, et väga põhjalikult ta veel põldudel talvitumist uurimas ei käi, kuid vaatluse põhjal katastroofi ka kuskil just ei paista. «Paar nädalat tuleb veel kannatada ja elada ütleme kui sütel, kuid see käib põllumeheelu juurde. Ega sel kevadel midagi uut ole,» lausus ta.

Nüüd mõjub taliviljale ohtlikult just öine krõbe külm. Ka selle talve suurimaks mureks ei pea Uusmaa lume vähesust, vaid heitlikke ilmu, mis on tema põldudele tekitanud suuri jäävälju ja sellega kaasnevaid külmakahjustusi. «Lume sulamisest ja külmetamisest tekkivad jääväljad olid üksvahe kohe märkimisväärselt suured, siis vaatasin küll põlde verd tilkuva südamega,» lausus ta. «Läbi jääkihi on viljal ju raske hingata ja kui selline jääväli laiutab su talinisu põllul, siis naerma just ei aja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles