Verekeskus ootab taas heateole

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Paide kultuurikeskus
Doonoripäev Paide kultuurikeskus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ootab Paide doonoreid teisipäeval kella 10.30 – 15.00 Paide Kultuurikeskuses toimuvale doonoripäevale, et täiendada sel moel vajalikke verevarusid.

õhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp ütles, et neil on hea meel ka jürikuul Eestimaa südames doonoripäeva korraldada. "Järvamaalased on meid alati sõbralikult ja sooja südamega vastu võtnud ning nii doonoripäevadel kui ka doonoritelkides rohkelt heategusid teinud,“ sõnas ta.

Lomp toonitas, et kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on oodatud head tegema, kuid eriliselt oodatud on A positiivse ja 0 negatiivse veregrupi omanikud.

Viimati oli verekeskus Paides doonoripäevaga 14. märtsil ning siis külastas neid koguni 104 inimest. Tervislik seisund lubas verd loovutada 91 doonoril ja nii koguti üle 40 liitri hinnalist nestet. „Loodame, et seekord on endast ja teistest hoolivaid Järvamaa inimesi samuti rohkelt,“ lisas Lomp.

Doonorlus on heategevus, mis ei nõua palju aega ega vaeva ning sellega saavad hakkama paljud meist. Doonoripäeva külastamiseks tuleb varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning väikesele puhkusele pärast vereandmist. Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 milliliitrit verd – see on kõigest kaheksa protsenti kogu täiskasvanu inimese verest, mis taastub keskmiselt 72 tunni jooksul.

Annetatud verd kasutatakse iga päev rasketel operatsioonidel, sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Lisaks on doonorivere toel võimalik teha iga päev paljusid plaanilisi operatsioone, mida muidu ei saaks suure verekaotuse kartuses sooritada.

Loovutades verd saame olla kindlad, et Eesti haiglate verevarud on piisavad. Verepuudus on meie kõigi ühine mure, sest abivajaja rolli võivad õnnetu juhuse tõttu sattuda ka meie sõbrad, lähedased ja tuttavad ning doonorivere olemasolust võib ühel päeval sõltuda ka meie elu.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Viimasest vereandmisest peab olema möödunud meestel 60 päeva ja naistel soovituslikult 90 päeva. Vereloovutusele tulles tuleb kindlasti kaasa võtta pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument.

Iga doonor saab vereloovutuse eest hea enesetunde teadmisega, et on kedagi aidanud ning lisaks sellele ka väikese kingituse verekeskuselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles