Järva-Jaani kihelkonna rõivakomplekt tõi eripreemiaid

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi eripreemia võitsid Uik Leete (keskel) Tartu Jaan Poska gümnaasiumist ja Hedvig Haarde Tallinna Prantsuse lütseumist. Auhinnad andis kätte Eesti Teadusagentuuri juhatuse esimees Andres Koppel.
ERMi eripreemia võitsid Uik Leete (keskel) Tartu Jaan Poska gümnaasiumist ja Hedvig Haarde Tallinna Prantsuse lütseumist. Auhinnad andis kätte Eesti Teadusagentuuri juhatuse esimees Andres Koppel. Foto: Erakogu

Eelmisel nädalalõpul kogunesid tublimad õpilased üle Eesti Tallinna lauluväljakule teadusfestivalile, et esitleda oma uurimusi. Järvamaa koolide noori parimate hulgas polnud, ent mahuka uurimuse eest tunnustati Prantsuse lütseumi õpilast Hedvig Haardet, kes valmistas Järva-Jaani kihelkonna neiu rahvarõivakomplekti.

Haarde töö mõte oli uurida Järva-Jaani kihelkonna rõivaid ning arendada rahvarõivakomplekti valmistamise ja kandmise oskust. Uurimuse teema polnud Haardele juhuslik valik. Ta on juba aastaid tantsinud Prantsuse lütseumi folkloorirühmas Leesikad, seega oli valik loogiline.

Rahvarõivad pole tantsijatel pelgalt esinemiskostüüm, mis enne lavale astumist rõivistus selga tõmmatakse ja pärast jälle kotti ära peidetakse, vaid neid kantakse kui pidulikku riietust, sealjuures nii autentsel kujul kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles