Pilk ajalukku

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türi katlamajasid rentinud osaühingu Terme vahetab suvel välja SW Energia, kes automatiseerib tootmise ja vajab töötajaid senisest neli korda vähem. Tõhusam tootmine aitab ohjata hinnatõusu.

Et Terme kümneaastane rendileping lõpeb 31. juulil, kuulutas osaühing Türi Linnavara välja hanke, kuhu laekus kaks pakkumist. Hanke võitis SW Energia.

Türi vallavalitsuse energeetik Urve Meerits selgitas, et pakkumiste hindamisel andis 35 protsenti punktidest lõpphind tarbijale ja sama palju äriplaan, 15 protsenti töökogemus kütteteenuse osutamisel ja süsteemide arendamisel ning sama palju tööjõud, tehnika ja selle asukoht.

Meerits selgitas, et SW Energial on megavatt-tund tarbijale ligi 70 krooni odavam kui Termel.

SW Energia äriplaan oli Meeritsa hinnangul mõistlik ja loominguline. «Terme äriplaanis polnud näha arengut,» lisas ta. SW Energia juhatuse esimees Tarmo Saarts ütles, et kavatseb katlamajad automatiseerida. «Ikka automaatika on see, mis tagab konkurentsivõimelise hinna,» põhjendas ta.

Saarts lausus, et katlamajades on tööd teha palju, Türi Linnavaraga on kokkulepe, et investeeringute maht võiks aastas olla 1,5 miljonit krooni.

Saarts märkis, et automatiseerimisega kaasneb asjaolu, et tarvis läheb vähem töökäsi. Praegu töötab katlamajades 22 inimest, SW Energia äriplaan näeb ette, et töö teeb ära viis inimest. «Töötajate arv väheneb kohe kindlasti, minu meelest pole seal ka praegu kõiki vaja,» ütles ta.

Seda, mis täpselt rentniku vahetudes töötajatega juhtub, ei osanud Saarts öelda, märkis vaid, et sellele tuleb veel õiguslik hinnang võtta. «Pakkumistingimustes küll polnud, et töötajad tuleb üle võtta, aga kui on professionaalseid inimesi, kes on huvitatud jätkamisest meiega, siis kindlasti räägime nendega, osaga olemegi juba rääkinud,» lausus ta.

Türi vallavalitsuse energeetik Urve Meerits lausus, et tarbijal tõuseb soojahind juba tänavu. «Hinda tuleb tõsta, et saada raha trassidesse investeerimiseks, siis vähenevad trassikaod, mis jälle aitab hoida edaspidi hinda madalamal,» põhjendas ta.

Praegu maksab megavatt-tund 485 krooni. «Arvatavasti 1. augustist tõuseb hind 544 kroonile, millele lisandub käibemaks,» ütles Meerits. «Hinnatõusust teavitame inimesi kolm kuud ette.»

Järva Teataja, 3. mai 2007

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles