Algab «Toome ära!» ehk suur koristusaktsioon ka kodus

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ANNIKA ALTMÄE
ANNIKA ALTMÄE Foto: Erakogu

Kevad on teadagi suurpuhastuste aeg. Lisaks sellele, et laupäeval koristatakse «Teeme ära!» aktsiooniga metsaaluseid, kutsume ette võtma kodust koristuskampaaniat «Toome ära!». Kogu maikuu kestva kampaaniaga ärgitame inimesi kodus asjatult seisvatele asjadele uut elu andma ja neid uuskasutuseks annetama.

ANNIKA ALTMÄE

Uuskasutuskeskuse (MTÜ Uuskasutus) turundusjuht

Järvamaa inimestele lähim annetuskoht asub Paide uuskasutuskeskuses (Rüütli 9). Seal võetakse kodumajapidamises üle jäänud veel kasutuskõlblikke asju vastu esmaspäevast reedeni kell 10–18 ja laupäeviti kell 10–16.

Suurematele annetustele, nagu näiteks kogukam kodutehnika ja mööbel, saab järele kutsuda ka uuskasutuskeskuse kaubiku.

Kui klassikaliselt seostavad inimesed annetusega vaid rõivaid, siis uuskasutuseks sobib peaaegu kõik majapidamises leiduv. Uuskasutuskeskuse abil leiavad hõlpsasti uue kodu ka jalanõud, mänguasjad, raamatud, CD-plaadid ja filmid, mööbel, kodutehnika, tekstiil, lauanõud, sporditarbed, potid-pannid ja isegi toataimed.

Ei tasu mõelda, et kui mõni asi tundub jube vanamoodne või kole, et ta siis annetamiseks ei sobi. Kui ese on puhas, korralik ja iseenesest kasutuskõlblik, siis sobib ta ka uuskasutuseks. Inimeste maitse-eelistused ja vajadused on lihtsalt väga erinevad. Nagu öeldakse, võib ühe mehe prügi olla teise mehe varandus.

On siiski esemeid, mis uuskasutuseks ei sobi. Kasutatud patareid, vanad värvid, ehitusjäätmed, metalliromu, plastid, paber ja papp, rehvid, katkised elektri- ja elektroonikaseadmed, pakendid ja lehtklaas on asjad, mis peaksid tingimata leidma tee jäätmejaama. Järvamaal on selleks võimalus Paide Jäätmejaamas (Mündi 49).

Kuigi uuskasutuskeskus peab end eelkõige keskkonnaorganisatsiooniks, kes hoiab looduse prügist puhtana, aitame annetatud esemetega ka abivajajaid. Sel aastal oleme toetanud näiteks Pärnumaa ja Põlva lasterikkaid peresid, Pärnumaa kasuperede ühingut, Haapsalu lastekodu, Hiiumaa puuetega inimeste käsitöö huviringi, Tahkuranna ja Tõstamaa valla suurperesid ja vanureid, Pärnu loomade varjupaika, Pauluse supikööki, Tartu lastekaitse ühingut, Maarja küla, Puuetega inimeste koda, Kassiabi, Naiste varjupaika ja MTÜd Jooksev Koer.

Lisaks teeme koostööd paljude Eesti teatri- ja filmitegijate ning käsitöölistega, hoides niimoodi ära uue materjali tarbetu tarbimise.

Umbes kolmandik uuskasutuskeskusse jõudvatest asjadest läheb keskustes üle Eesti mõistliku hinnaga müüki. See annab vähem kindlustatud inimestele väärika viisi mõistliku hinnaga korralike asju osta ning katab ära MTÜ tegevuskulud.

Ülejäänud tuluga abistatakse teisi sotsiaalselt mõjusaid ettevõtmisi. Näiteks toetab uuskasutuskeskus juba teist aastat 20 000 euroga sihtasutust Kiusamisvaba Kool, kelle koolikiusamist vähendavat programmiga on liitunud ka näiteks Paide gümnaasium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles