Muuseumiöö toob mängud 198 paika üle Eesti

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiöö Järvamaal. Pildil Eesti Jalgrattamuuseumi asutaja Valdo Praust.
Muuseumiöö Järvamaal. Pildil Eesti Jalgrattamuuseumi asutaja Valdo Praust. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Laupäeval, 20. mail on järjekorras üheksas üle-eestiline muuseumiöö, mis sel korral kannab pealkirja "Öös on mänge". 

Viie tunni jooksul on rahvale avatud kõik suuremad ja kümned väiksemad Eesti muuseumid, lisaks galeriid, arhiivid, kirikud, mõisad ning isegi tuletornid ja looduskeskused – kõik üht- või teistpidi kultuuri, teadmiste, ajaloo ning mäluga tegelevad paigad ja organisatsioonid.

Eelmisel aastal tehti muuseumiööl üle Eesti rohkem kui 106 000 muuseumikülastust.

Muuseumiöö programmiga on sel korral liitunud uusi põnevaid paiku. Esimest korda on ööl tasuta avatud näiteks Pokumaa. Tallinnas näitab Tallinna Ülikool vanalinnas Rüütli tänavas oma arheoloogiakogu, mis pole iga päev avatud. Esimest korda muuseumiöö programmis osalevas Lääne-Virumaal asuvas Roela käbikuivatis räägitakse täistundidel kummituslugusid.

Ent programmis on ka igaaastased suurlemmikud, nagu Eesti Bussiajaloo Selts, kes korraldab oma ajalooliste bussidega tasuta ringsõite Tallinna bussijaamast, Eesti kunstimuuseumi kõik filiaalid, Lennusadam, Tartu Ülikooli muuseum.

Tartus on muuseumiööl esimest korda avatud Eesti Rahva Muuseumi uus maja. Lisaks näitustele korraldab ERM külastajakonverentsi, kus muuseumi tegemisega seotud inimesed räägivad lahti, kuidas ERM sündis.

Rahvusarhiivi uude hoone Nooruse tänavas viib ERMi juurest koguni muuseumiöö eribuss. Narvas pääseb vaatama Viktoria bastioni kasematte ja ka Narva muuseumi, mis vahepeal pidi muuseumiööl suletuks jääma, kuid on nüüd siiski külastajatele avatud.

Hiidlased avavad muuseumiööl koguni 16 paiga uksed, muuseumide kõrval kirikud ja tuletornid, nii et on põhjust viie tunniga tervele saarele ring peale teha.

Erakordselt avab muuseumiööl uksed Tapa raudteejaam, mille EKA tudengid üheks ööks elama panevad, küsides, milline peaks Tapa värav tulevikus välja nägema.

Tallinnas tehakse tasuta ekskursioone vanalinnas ja mitmel pool üle Eesti bussiekskursioone, kuhu tasub end kindlasti muuseumiöö kodulehel ette kirja panna.

Programmis osalevad muuseumid ja teised organisatsioonid avavad muuseumiööl oma uksed kella 18st 23ni ning sel ajal on sissepääs tasuta.

Õhtut plaanides tasub alati uurida, mida muuseum ette võtab: sel ööl suurt sünnipäevapidu tähistav Tartu mänguasjamuuseum näiteks suleb uksed siiski juba kell 22, et kõige väiksemad külastajad õigeks ajaks puhkama jõuaksid.

Kõige parema ülevaate sellest, mis igas programmis osalevas muuseumis täpselt toimub, leiab muuseumiöö kodulehelt http://programm.muuseumioo.ee.

Rohked õpitoad, erilised ekskursioonid ja võimalus mõnd eksponaati hoopis uue nurga alt vaadata on need põhiasjad, miks mais koos sõprade ja perekondadega kodust välja tulla. 

Aasta suurima Eesti muuseume ühendava ettevõtmise teema on sel korral inspireeritud laste ja noorte kultuuriaastast; muuseumiöö publik saab teada, milliseid mänge on Eestis  mängitud, olgu need siis rahvamängud, spordimängud, laua-, tagaajamis-, rolli- või keksumängud.

Milliseid mänge mängivad loomad ja linnud ning milliseid pille mängivad muusikud? Millised poliitilised mängud on Eestit läbi ajaloo raputanud? Kuidas roboteid mängima õpetada? Millised on sõnamängud? Mida mängitakse üksi ja mida mitmekesi? Kuidas me homme mängime?

Muuseumiööd korraldavad alates 2009. aastast koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing ning ICOM Eesti. Täpsemat teavet muuseumiöö kohta leiab veebilehelt www.muuseumioo.ee ja Facebookist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles