Umbrohufestivalil õilmitseb nurmenukk

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Laupäeval saab Koigi umbrohufestivalil maitsa nurmenukust valmistatud hõrgutisi ning osta köögiviljaistikute ja lilletaimede kõrval ka metsikuid aia- ja toidutaimi.

See, et neljas Koigi umbrohufestival keskendub nurmenukule, on umbrohufestivali ühe korraldaja, Kaie Altmetsa selgitusel tingitud üle Eesti tuntud umbrohutoitude kuningannast taimetark Kristi Lehtlast.  «Umbrohtude kasutusest toidulaual kõnelema tulev kannikeste austaja Kristi soovitas vahelduseks pühenduda mõnele õielisele. Et mai teises pooles toimuva festivali ajal on loodusest võtta nurmenukke, siis nii see kaunis õieline tänavu festivalil troonibki,» lausus ta.

Kevadel kättesaadavatest toidutaimedest valmistatud toite pakuvad maitsta nii kooliõpilased kui ka kodukokad.  Altmets lubas, et maitseelamused on meeldejäävad, tema on saanud mitut prooviks tehtud toitu juba mekkida.

Ka kauplema tulevatelt taimemüüjatelt on tänavu köögiviljaistikute ja lilletaimede kõrval osta ka metsikuid aia- ja toidutaimi. Milliseid, seda soovitas Altmets tulla laupäeval ikka kohapeale uudistama.

Samuti saab osta taimekaste, kuhu tähelepanu köitmiseks istutada väikseid koguseid erilisi taimi.

Altmets kinnitas, et müüjaid on tulemas omajagu, eriti hoogsalt on neid hakanud lisanduma just viimastel päevadel. «Mitmed tulevad kauplema ka nurmenukuga seotud loodustoodetega, kuid mitte ainult. Seni, kuni kohti jagub ja kaup meie umbrohufestivalile sobib, võtame vastu kõik müüjad,» kinnitas ta.

Kella 10st 15ni kestvat laadapäeva sisustab Koigi kultuuriseltsi mitmepalgeline kontsert ning kohaliku kooli direktor Arvo Kangas on lubanud olla giid kell 10 ja kell 13 algaval mõisa­ringkäigul. «Peaks ju olema kohe mitu põhjust, et laupäeval Tallinna–Tartu maantee äärde jäävasse Koigi külla põigata, veeta koos meiega mõnusalt aega ning koguda teadmisi looduslikest taimedest ja nende kasutusest,» kutsus Altmets.

Nii nagu eelmised, lõpeb ka seekordne umbrohufestival Koigi mõisa saalis rändrestorani õhtusöögiga, mille valmistavad Kolga mõisa restorani Kolck kokad.

Altmetsa andmetel on  20 eurot maksvale kolmekäigulisele tervitusveiniga õhtusöögile veel vabu kohti. «Etteteatamisega on tulemas üle 40 inimese. Mõisa saalis on 60 kohta, pileteid müüme kuni saali täitumiseni ja kohapealgi, kui selleks ajaks veel peaks pileteid olema,» lausus ta.

Kahetunnisel õhtusöögil pakub muusikalist meelelahutust Männiste pereansambel Kohilast. Selles laulavad «Laulukarusselli» võitnud perepoeg Märten ja rahvusooperis Estonia Pipi rolli täitev tütar Merit.

Altmets usub, et õhtu kujuneb rohkem kui meeldejäävaks, tuleku ainuke eeldus on mõisasse sobilik pidulik riietus.

Neljandat umbrohufestivali korraldavad Koigi kool ja vallavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles